2020. október 29. csütörtök Nárcisz

Hírek - Növény

Csúnyán keresztbe tehet az időjárás a gazdáknak: mi lesz így az idei aratással?

Június 29-e, Péter-Pál napja hagyományosan az aratás kezdőnapja. Ezen a napon helyenként nem mentek ki a földekre dolgozni, mert ilyenkor nagy viharok szoktak előfordulni, melyek emberéletben is okoztak már kárt. Ez a megfigyelés idén is megállja a helyét, a mai hidegfront is többfelé okozhat majd károkozó viharokat. A betakarításban a sort az árpa nyitja, melynek aratása már többfelé megkezdődött az országban. Az előttünk álló hét viszont nem hoz egyértelmű meleg, száraz időt, amikor ideális az aratás, mert több napon is várhatók záporok, zivatarok az országban, a medárdi negyven napos csapadékos időszak még mindig kitart.
 
 

Az elmúlt héten nem hullott országos csapadék, de többfelé igen jelentős mennyiség esett: hétfőn délkeleten, pénteken főleg északkeleten - írja a met.hu. Ez utóbbi területen többfelé 60-80, helyenként 100 mm is lehullott 24 óra alatt. A hét többi napján csak elszórtan esett, többnyire kisebb mennyiség. Az elmúlt tíz nap csapadékösszege így nagy eltéréseket mutat az országban. Árhullám vonul le több kelet-magyarországi folyónkon, az Alföldön pedig belvizes területek is előfordulnak. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege keleten a 100-150 mm-t is nagy területen meghaladja (kivétel a Tisza-tó környéke), míg a Dunántúlon sokfelé alig haladja meg az 50 mm-t. Ennek megfelelően a talaj nedvességtartalmában is nagyok a különbségek. A keleti országrészben a talaj sokfelé sáros, az Alföldön foltokban áll a víz a földeken. A fölső egy méteres réteg az ország döntő részén megfelelő tartalékokkal rendelkezik: a keleti országrészben sokfelé teljesen vagy közel telített, de a Dunántúlon alacsonyabb a nedvességtartalom, főleg annak délkeleti és északnyugati részein. 

A hőmérséklet a hét eleji 20 fok körüli maximumokról vasárnapra 30-35 fokig emelkedett, mely északkeleten nagy páratartalommal párosult. Hétfőn és kedden még erősen szeles volt az idő, ezt követően gyengült a szél ereje és csak zivatarok környezetében vált viharossá átmenetileg.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Szántóföldi növényeink közül az őszi kalászosok és a repce az érés utolsó fenológiai fázisában járnak, az őszi árpa aratása már többfelé megkezdődött. A júniusi viharos időjárásban helyenként megdőltek az állományok. Az őszi vetésekre most már száraz és meleg időjárás lenne az ideális az érés zavartalan befejeződéséhez és az aratáshoz. Jelenleg azonban többfelé annyira átázott a talaj, hogy arra gépekkel rámenni egyelőre nem lehet. A kapás növények a csapadék és a meleg idő hatására rohamosan fejlődnek, ami szükséges is, hiszen kissé le vannak maradva. A kukorica Miskolc térségében a szebb táblákon már embermagasságú, de vannak gyengébben fejlett, alig méteres állományok is. A napraforgó pedig többfelé már a csillagállapotban jár. Az elmúlt napok magas páratartalma a növényi kórokozók elszaporodását is segítette. A gyümölcsök közül érik a meggy, a bogyós gyümölcsök és már az árpával érő körte is.

Az előttünk álló héten várhatók zivataros és csapadékmentes napok is. A hét első napján markáns hidegfront vonul át hazánk fölött, mely sokfelé okozhat akár heves, károkozó viharokat. A kedd és szerda száraznak ígérkezik, aztán csütörtökön és pénteken ismét többfelé, majd a hét végén inkább csak szórványosan várható zápor, zivatar. A csapadék mennyisége a héten összességében területi átlagban 10-15 mm alatt valószínű, bár nagy területi különbségek lesznek. A talaj nedvességtartalma az ország nagyobb részén valamennyit csökkenni fog, szikkad a felszín, zsugorodnak a belvízfoltok. A hétfői szél keddre mérséklődik, és majd csütörtökön-pénteken várható újabb tartós szélerősödés. A hőmérséklet keddre országszerte mérséklődik pár fokot, majd csütörtökön délkeleten már ismét lehet akár 35 fok is. A hét végén 25-30 fokos maximumokra számíthatunk.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu