Dohányban fürdik az egész ország: van termés bőven

MTI
Várhatóan jobb lesz az idei szezonban megtermett dohány minősége a tavalyinál, és a termés mennyiségével sem lesz gond - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke hétfőn az MTI-vel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bényei Illés elmondta, a betakarított Virginia fajtájú dohányt hétfőn kezdte el felvásárolni a termelőktől a térség legnagyobb dohánytermeltető cége, a nyíregyházi ULT (Universal Leaf Tobacco) Magyarország Kft., a szolnoki székhelyű Dofer Dohányfermentáló Zrt. pedig már augusztus közepe óta fogadja a Virginia-szállítmányokat. A gazdák az idén mintegy 3253 hektárra kötöttek felvásárlási szerződéseket a termeltetővel - ismertette a Madosz elnöke, aki szerint a körülbelül 5400 tonnás leszerződött termésmennyiség biztosan tartható lesz, sőt akár ennél több is lehet a termés, ha a betakarításból hátralévő időszakban kedvező lesz az időjárás.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az eddigi tapasztalatok szerint a kihozatal rosszabb a tavalyinál, jelenleg hat kilogramm zöld dohány letörésével és szárításával lehet körülbelül egy kilogrammnyi szárazdohányt előállítani, de ezt várhatóan a nagyobb termésmennyiség és a jobb minőség tudja majd ellensúlyozni - tette hozzá. Megjegyezte, a szárítókapacitások megfelelőek, a nagyobb gondot a betakarításnál a minőségi munkaerő hiánya okozza a gazdáknak.

Fekete Tibor, az ULT agronómiai igazgatója hétfőn az MTI-vel azt közölte, a cég szerződött partnereitől az idén 3400-3500 tonna termés felvásárlásával számol. A társaság naponta 90 tonna Virginia dohányt vesz át, terveik szerint november elejére a teljes megtermelt mennyiséget fel tudják majd vásárolni.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?