Dollármilliárdokat bukhat a kukoricabizniszen a Syngenta

agrarszektor.hu
Több mint 200 millió dollárnyi kártérítés megfizetésére kötelezték a Syngentát az Egyesült Államokban. A svájci vegyipari és biotechnológiai vállalat ugyanis azelőtt dobta piacra két génmódosított (GMO) kukoricahibrid-vetőmagját, hogy azt Kína engedélyezte volna. Az amerikai farmerek által megtermelt gabonát az ázsiai ország így nem engedte be magához, a terményszállítmányok visszautasításával pedig 7000 gazdát ért kár. Folytatás augusztusban, az ügynek több milliárd dollárra rúgó következményei lehetnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy amerikai bírósági döntés értelmében a Syngenta AG 217,7 millió dollár kártérítést köteles fizetni több mint 7000 kansasi farmer számára. A kínai ChemChina által felvásárolt svájci multinacionális vállalat ugyanis olyan GMO-s vetőmagot adott el az amerikai termelőknek, amelyet Kína még nem engedélyezett. Az ebből termelt árukukoricát így hiába értékesítették és szállították el az ázsiai országba, Kína rögtön vissza is fordította a terményszállítmányokat.

Régóta húzódó ügy végére kerülhet most pont, hiszen Kína 2013-tól kezdődően utasította vissza az engedély nélküli kukoricát is tartalmazó amerikai szállítmányokat, becslések szerint összesen 1,4 millió tonnát. A mostani próbaper sikere után valószínűleg több ezer termelő és kereskedő fordul majd bírósághoz.

A farmerek érdekeit képviselő ügyvédek szerint ez még valóban csak a kezdet, ők ugyanis országosan 5,77 milliárd dollárra taksálják az amerikai gazdákat ért károkat. A Syngenta fellebbez az elsőfokú ítélet ellen.

A svájci gyökerű cég 2010-ben kezdte el forgalmazni a génmódosított, rovarrezisztens Agrisure Viptera nevű hibridet, majd három évvel később az Agrisure Duracade vetőmagokat. Ezeket viszont akkor Kína még nem engedélyezte, és amikor Vipterát találtak amerikai szállítmányokban, a terményt nem engedték be az országba. Az USA-ban termesztett kukoricafajták 90 százaléka GMO-s, és ezek exportja általában nehézségekbe ütközik. A Viptera végül 2014 decemberében megkapta a kínai engedélyt, a Duracade ügye folyamatban van.

Amerikában az új hibridekre már forgalomba hozatal előtt megszerezte az engedélyt a Syngenta, így ott a betakarított termény eladása nem is ütközött akadályba. Azért viszont nem akarnak felelősséget vállalni, ha valaki Kínába szállította a kukoricáját, ám oda engedély híján nem engedték be. Szerintük egyetlen konkurens cég sem várt volna egy új termék hazai bevezetésével, csak azért, mert egy másik ország jóváhagyása még nem érkezett meg.

Kansasban egyébként a Syngenta még "jól" is járt, hiszen "csak" az elmaradt értékesítésekből származó 217,7 milliós bevételkiesést kell kifizetnie a gazdáknak, büntetést nem. 2013 óta a kukorica átlagára 20 százalékkal esett az USA-ban, ezt a - farmerek ügyvédei által is hangoztatott - tényt a bíróság is figyelembe vette, hiszen összefüggést látott az árcsökkenés, valamint a meghiúsult, nagy tételű kínai export között.

Iparági elemzők szerint a Syngenta azért sietett a szóban forgó hibridek piacra dobásával, mert a konkurens Monsanto is előrukkolt akkoriban egy hasonló új termékkel, így nem akartak lemaradni a versenyben. A következő ügy tárgyalására augusztusban kerül sor a minnesotai bíróságon, ahol a gazdák 600 millió dolláros követeléssel léptek fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58