Drámai a helyzet ebben a magyar térségben: mégis mi történik a földeken?

Drámai a helyzet ebben a magyar térségben: mégis mi történik a földeken?

agrarszektor.hu
A nyár első napjainak záporai, illetve felhőszakadásai többfelé is mérsékelték kissé az aszályt a keleti országrészben, délkeleten azonban tovább súlyosbodott a szárazság. Tovább rontja a helyzetet, hogy idén a Medárd-napját (június 8.) követő csapadékos időszakra sem lehet számítani, a következő bő egy hétre ugyanis kifejezetten száraz időjárás lesz jellemző, záporok pedig csak szórványosan fordulhatnak, rendszerint egy-egy hidegfronthoz kötődően.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt hét során több helyütt is zivatarokkal kísért záporok öntözték a földeket: a Dunántúlon és az Alföld nyugati, délnyugati tájain például újabb 20-50 mm esett. Helyenként azonban villámárvizeket okozó felhőszakadások is előfordultak, esetenként akár 60-80 mm-es csapadékmennyiséggel - olvasható a met.hu oldalán. Ami viszont jó hír, hogy a már régóta száraz északkeleti területeken és a keleti határszélen is hullott végre némi csapadék, még ha nem is annyi, mint amennyi szükséges lenne. Az Alföldön azonban több olyan terület is van, ahol 5 mm-nél is kevesebb esett, délkeleten például néhol szinte semmiféle csapadékot nem lehetett regisztrálni.

Az elmúlt 10 nap csapadékösszege a Dunántúl nagy részén és a középső országrész nyugati felében pozitív eltérést mutat a sokéves átlaghoz képest, többfelé a 30 mm-t is meghaladja a többlet, míg a keleti országrészre negatív anomália a jellemző. A csapadék területi eloszlásában megfigyelhető nagy különbségek tükröződnek a talajok nedvességtartalmában is. A felső fél méteres talajréteg az ország nyugati felén bőven tartalmaz nedvességet, helyenként csaknem telített állapotban van, míg a keleti tájakon, az Alföld jelentős részén kritikusan száraz a talaj, a növények számára hasznosítható vízmennyiség kevesebb, mint 40% -át tartalmazza. Ez utóbbi területeken a talaj felső egy méteres rétegéből 100-120 mm nedvesség hiányzik a telítettséghez képest. A hőmérséklet a múlt hét közepén a Dunántúl nyugati, északnyugati felén több fokkal visszaesett, a legmelegebb órákban is csak kevéssel 20 fok fölötti értékeket mérhettünk, miközben a keleti országrészben 30 fok közelébe melegedett a levegő. A hétvégén a nyugati országrészben is melegedés kezdődött, keleten pedig folytatódott a kánikula.

Az őszi árpa a viaszérés fenológiai fázisában jár, és az őszi búzában is egyre többfelé kezdődik az érés, szépen szőkülnek a táblák. A repcében is lassan véget ér a magok fejlődése, és az érés folyamata kezdődik. A keleti országrészben erősen megviselte az őszi vetésű növények állományait a száraz idő, ez a termés minőségében és mennyiségében is megmutatkozik majd. A napraforgó és a kukorica szintén vegyes képet mutat. Ott ahol legalább 20 mm csapadék öntözte az elmúlt héten a földeket, szépen fejlődnek az állományok. Ahol azonban 5 mm sem esett az elmúlt napokban, ott a poros talajban alig jutnak nedvességhez, és nehezen, egyenetlenül növekednek, gyökérzetükkel a mélyebb talajrétegekben keresik a nedvességet. A keleti országrészt járva látni lehet már combig érő táblákat, de van 10-20 cm-es, igen gyengén fejlett, az aszálytól szenvedő állomány is. A dunántúli és északi megyék többször csapadékos, párás időjárása azonban nem csak kultúrnövényeik fejlődésének kedvezett, hanem a gyomok, a növényi kórokozók és gombás fertőzések számára is jó táptalajt nyújtott.

A következő napokban egy újabb hidegfront vonul át Magyarország felett, mely megszakítja a kánikulát, ugyanakkor ez a front csak kevés helyre hozhat csapadékot, így továbbra is a száraz időjárás dominál a héten. Ez a hidegfront csütörtök délután érkezik, aznap főként a Dunántúlon, pénteken a nap első felében pedig a keleti országrészben fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Ezzel együtt a héten nagyrészt napos, meleg időre van kilátás, a hőmérséklet szerdán és csütörtökön ismét emelkedő tendenciát mutat majd, csütörtökön már sokfelé 30 fok fölötti maximumokkal, és a pénteki néhány fokos lehűlés is csak átmeneti lesz majd. Az ország döntő részén a talajok száradására kell számítani, ami a keleti országrészben a közepes és a nagyfokú aszállyal érintett területek folyamatos növekedéséhez vezet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03