2020. június 3. szerda Klotild

Hírek - Növény

Drasztikus lehűlést hoz a hétvége: 10-15 fokkal lesz hidegebb

Szombaton erős lehűlést hozó hidegfront érkezik Magyarországra, ennek következtében újra fagyosak lesznek az éjszakák, és napközben sem lesz melegebb 5-6 foknál. Az időjárás vasárnap és hétfőn sem fog javulni, ráadásul reggelente egyes helyeken -10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.
 
 

Hétvégén erős lehűlés vet véget a kellemes tavaszi időnek - írja az Időkép. A 10-15 fokos lehűlésért felelős hidegfront szombaton éri el Magyarországot. A drasztikus lehűlést a poláris örvény feldarabolódása okozza. A téli félévben erős magassági futóáramlás esetén a hideg, sarkvidéki légtömeg a poláris területek fölött marad, míg a kontinentális területeken a zonális (nyugatias) áramlásnak köszönhetően enyhe idő uralkodik. Ha ez az erős nyugat-keleti irányú áramlás legyengül, az a poláris örvény feldarabolódásához vezethet. Ilyenkor észak-déli irányúvá válik az áramlás, utat engedve ezzel a sarkvidék felől érkező hideg, fagyos levegőnek. Az előttünk álló hétvégén pontosan ez fog lejátszódni a légkörben, emiatt fordul csaknem téliesre időjárásunk.

A front átvonulását szombaton többfelé kísérheti eső, zápor, főként délen akár az ég is megdörrenhet. Egyre többfelé feltámad az északira-északkeletire forduló szél, nyugaton és északkeleten viharos lökések lehetnek. Délen még meghaladhatjuk a 15 fokot, északabbra viszont már megkezdődik a lehűlés, 10 fok alatt maradhatnak a maximumok.

Vasárnap és hétfőn is erős, helyenként viharos marad a szél. Több lesz a napsütés, jelentős csapadék nem várható, csak néhol fordulhat elő egy-egy futó hózápor. Készítsük elő melegebb ruháinkat, reggelente újra mindenhol fagyni fog. A szélcsendes, fagyzugos völgyekben -10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Napközben sem lesz melegebb 5-6 foknál, ráadásul a szeles idő tovább ronthat majd hőérzetünkön. Lassú enyhülés a jövő hét közepe felé kezdődhet.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu