Durva, ami a magyar búzával történik: ez várhat a gazdákra itthon

Durva, ami a magyar búzával történik: ez várhat a gazdákra itthon

agrarszektor.hu
Nemcsak csapadékmennyiségben, de a gabonatáblák állapotában is kettészakadt az ország. Míg a Dunántúlon bőven volt csapadék, jó és közepes állapotban vannak a gabonaállományok, az Alföldön inkább közepes és gyenge állapotú növényekről lehet beszélni. Ez pedig akár azzal is járhat, hogy idén - hiába vetettek nagyobb területen búzát a magyar gazdák - kevesebb lesz a betakarított termés a tavalyinál. Közben pedig egyre emelkedik a búza felvásárlási ára, olyan szinten, hogy a szakemberek már nagyon becslésekbe se mernek bocsátkozni a betakarításkor várható árszinteket illetően.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hiába vetettek többet idén búzából a magyar gazdák, előfordulhat, hogy jóval kevesebbet fognak aratni. Az Alföldön ugyanis csak Sükösd környékén, egy 50 kilométeres körzetben vannak jó állapotban a gabonaállományok, a régió többi részén viszont közepes vagy gyenge képet mutatnak, míg a Dunántúlon - ahol jóval több volt a csapadék - jó és közepes növényállapotot lehet tapasztalni. Erről Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke beszélt a Világgazdaságnak. Ahogy a szakember fogalmazott, ahogy csapadékmennyiségben, úgy a gabonatáblák állapotában is kettészakadt az ország. Ez megegyezik azzal, amit korábban az Agrárszektor által megkérdezett gazdák mondtak a búza helyzetével kapcsolatban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az aktuális árakat illetően Petőházi Tamás elmondta, hogy a piacon 140-160 ezer forint közötti tonnánkénti búzaárakról hallani, a tőzsdéken pedig nagy a napon belüli mozgás is. Minden a háborús helyzet miatti óriási bizonytalanságot tükrözi - tette hozzá a GOSZ elnöke. Az új termés árazásával kapcsolatban is nagy kérdések vannak; most leginkább azon múlik, milyen árszintről indul a következő szezon, hogy sikerül-e kijuttatni a világpiacra az Ukrajnában lévő 20-21 millió tonna gabonát. Az biztos ugyanakkor, hogy az aratáskor nagyon magas induló árak alakulhatnak ki, a kezdeti felvásárlási ár elérheti akár a tavalyi tonnánként 62 ezer tonnás aratáskori ár dupláját is - pedig már az is történelmi rekordnak számított.

Szintén az ukrán gabona - amelyből 10 millió tonna körüli a búza - sorsát tartja kulcskérdésnek Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. A hazai termésvárakozásokról elmondta, hogy cégének körzetében, Hajdú-Biharban vegyes a kép, a megye egy részén vannak jó állapotban lévő búzatáblák, de Szabolcsban már nagyon rossz a helyzet. Úgy számol, hogy
a tavalyi 870 ezer után idén mintegy 940 ezer hektár lehet a búzatermő terület, de a termés kisebb lehet a tavalyi - a KSH szerint 5,3 millió tonnás - betakarított mennyiségnél 10-15%-kal, és így 5 millió tonna alatt maradhat.

A belföldi, mintegy 2,5 millió tonnás igényt ebből bőven ki lehet elégíteni, de itt jön képbe az ukrán helyzet. Ha nem tudják biztosítani a törökországi és észak-afrikai térségbe irányuló exportot, az a humanitárius katasztrófán, a menekültáradat megindulásán kívül azt is jelenti, hogy nagy lesz az importőri nyomás a magyar gabonapiacon. Továbbra is él a magyar kormány által az exportálni szándékozott gabonára bevezetett regisztrációs kötelezettség az állam elővásárlási jogával, ami azt hivatott megakadályozni, hogy az export miatt ellátási problémák legyenek - emlékeztetett Lakatos Zoltán.

A malmok és a takarmánykeverők számára most az a legfontosabb kérdés, hogy mennyit tároljanak be a rendkívül drága búzából. Az ukrán gabona piacra jutása, illetve a háborús helyzet esetleges enyhülése ugyanis jelentős áreséssel járhatna, ellenkező esetben viszont megeshet, hogy még ezen a magas áron sem jutnak elegendő feldolgozandó búzához.

Igaz, hogy az elmúlt héten több régióban is voltak heves esőzések, de termelők visszajelzése alapján Békésben például akkor sem esett, a napraforgó- és kukoricatáblákban pedig már visszafordíthatatlan aszálykárokat kell elkönyvelniük a gazdáknak - mondta el a portálnak Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének tanácsosa. Egyes árpatáblákban a kényszerérés miatt már az aratást is megkezdték.

Az árak a májusiakhoz képest - amikor az egyes megyékben a legalacsonyabb tonnánkénti étkezésibúza-ár 110 ezer, a legmagasabb pedig 135 ezer forint volt - felfelé mozdultak. Csősz Tibor azt is elmondta, hogy a gazdálkodók attól tartanak, hogy az aratási időszakban nehézségekbe ütközhet a megfelelő ütemű gázolajellátásuk, ami nagyban hátráltathatja a betakarítási munkálatokat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55