Durva, ami az ukrán gabonával történik: meglepő dolgokra derült fény

Durva, ami az ukrán gabonával történik: meglepő dolgokra derült fény

agrarszektor.hu
A Kreml arról adott hírt, hogy az első hajónyi rakomány elhagyta a megszállt területet. Több ezer tonna gabonát szállított az az orosz felségjel alatt közlekedő hajó, amelyet a fekete tengeri Karaszu kikötőjében tartanak fogva, vizsgálat alatt a hatóságok Törökországban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vámhatóság fellépése azután történt, hogy az ukránok arról beszéltek: a Zsibek Zsoly 7000 tonna gabonát visz ki illegálisan Berdjanszkból. A hajó a kikötőn kívül vár a vizsgálat lezárultára. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megerősítette, hogy a hajó orosz zászló alatt közlekedik, de úgy tűnt, hogy szeretné elhárítani a felelősséget - írja az Infostart a The Guardian cikke alapján. Lavrov elmondta, hogy a hajó orosz zászló alatt közlekedik, de úgy véli, hogy Kazahsztáné, a rakományt Észtország és Törökország közötti szerződés alapján szállították. Kijev azonban azzal vádolja az oroszokat, hogy gabonát lopnak a megszállt ukrán területről, amit aztán nemzetközi piacokon értékesítenek. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A Zsibek Zsoly ügye új megvilágításba helyezte a lopásról szóló állításokat és érzékeny helyzetbe hozta a török kormányt, amely továbbra is közvetítő szerepre törekszik Moszkva és Kijev között élelmiszerellátási kérdésekben. Az ellentmondást viszont növeli, hogy a Zsibek Zsoly útjának kezdetét a megszállt zaporizzsjai területről, ahol Berdjanszk kikötője is fekszik, a Moszkva által kinevezett vezető büszkén jelentette be. A háború kezdete óta ez az első kereskedelmi hajó, ami az orosz ellenőrzés alatt álló kikötőkből szállítmányokat visz ki. Ezt követően Törökországnak írtak az ukránok arról, illegális gabonakivitel történik. Azt kérték, hogy vegyenek gabonamintát és ellenőrizzék a hajót. Ukrajna törökországi nagykövete, Vaszil Bodnar azt reméli, hogy elkobozzák a gabonát. Beszámolt arról is, hogy a török féllel kész együttműködni. A gabona eredetének azonosítása azonban továbbra is nehézségekbe ütközik. Az oroszok által kinevezett adminisztrációk a megszállt területeken is azt állítják, hogy a helyi gazdákkal együttműködve dolgoznak azon, hogy a gabonát a világpiacra juttassák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13