Durva csapadékhiány uralkodik az országban: jó pár napig még biztosan nem fog esni

agrarszektor.hu
Bár még csak március eleje van, és könnyen kaphatunk a nyakunkba sarkvidéki fagyos léghullámokat, az elmúlt és a következő napok enyhe időjárásában egyre több növény vegetációs időszaka indul el. Közben az országban a mélyebb talajrétegek nedvessége nem éri el az ideális szintet, hiszen nem pótlódott maradéktalanul a téli csapadékkal a hiány. Emellett a talajok felső rétegei egyre jobban kiszáradnak, mert a száraz február után a március is csapadékmentes, szeles idővel indul.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Februárban a legtöbb csapadék - 25-35 milliméter - a délnyugati országrészben hullott, míg az Alföld közepén helyenként az 5 millimétert sem érte el. Ez havi szinten 15-25 milliméteres csapadékhiányt jelent szerte az országban, a téli csapadékösszeg pedig többnyire 20-60 milliméterrel maradt el a szokásos értéktől. A február 2-4, míg a tél összességében mintegy 1-2 fokkal enyhébb volt az átlagosnál. A mínusz 20 fokot sehol nem érte el a téli legalacsonyabb hőmérséklet az országban (csak néhány havas napon fordult elő ilyen hideg), sőt a Dunántúl nagyobb részén még a -mínusz 10-et sem. Ez utóbbira az elmúlt öt évben nem volt példa - írja a met.hu. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az elmúlt héten végig száraz időjárás volt a jellemző az országban, csak a hét végén Sopron környékén hullott számottevő csapadék. A maximum hőmérsékletek többnyire 10 fok fölött, a Dunántúlon több napon is 15 fok fölött alakultak. Csütörtökön volt a legmelegebb idő, ekkor országos napi hőmérsékleti rekord is megdőlt. A hét első felében még sokfelé volt gyenge fagy, sőt még a melegrekordot hozó csütörtökön is, így helyenként a 25 fokot is elérte a napi hőingás.

A talaj felső rétegei szikkadtak, a legfelső néhány centiméter a bevetetlen szántókon többfelé egyenesen száraz. Ez annyiban jó, hogy a talajra rá lehet menni gépekkel, de a szeles időben a szél a fölső rétegeket fel is kaphatja. Az őszi vetéseknek a tavalyi állapothoz képest nem kell vízborítottsággal küzdeniük, gyökerük nedves rétegbe ér, egyelőre nincsen probléma. Az viszont már jóval nagyobb gond lehet hosszabb távon, hogy a talaj mélyebb rétegei nem tudtak feltöltődni nedvességgel a tél során, és bár a tavasz még lehet csapadékos, de egyelőre a következő 10 nap során sem várható nagyobb, országos csapadék.

Egyre több kora tavaszi növényünknél kezdődik el a vegetációs időszak: virágzik többek között a mogyoró, az éger, de a som virágrügyei is megpattantak. A 10 fok fölötti hőmérsékleteken az őszi vetések is fejlődésnek indulnak, ez a kalászosokra kifejezetten rá is fér, hiszen ősszel nem volt rájuk kedvező időjárás, nem tudtak kellőképpen megerősödni. A száraz, szeles időben ilyenkor gyakoriak a vegetációs tüzek, elsősorban az elhanyagolt területeken az előző évben felhalmozódott és a tél végére kiszáradt növényzet kap könnyen lángra. A következő napokban ezekhez a tüzekhez az időjárási feltételek továbbra is nagyrészt adottak lesznek. A nappalok rohamosan hosszabbodnak, a következő egy hét során összességében 24 percet.

A héten marad az ilyenkor megszokottnál melegebb, gyakran szeles, tavaszi idő kevés csapadékkal. A legnagyobb területre kiterjedő csapadékra keddre virradóan van esély, ekkor a déli, délnyugati országrészben 2-5 milliméter is eshet. Továbbra is gyakran lesz szeles az idő, és hétfőn, kedden, csütörtökön, valamint vasárnap ismét sokfelé erősödik majd meg a szél. Az éjszakák többnyire fagymentesen alakulnak, szerdán hajnalban várható gyenge fagy északon és a nyugati határszélen. A maximumok is 10 fok fölött, csütörtökön és pénteken jellemzően 15 fok fölött várhatók, így a napi középhőmérséklet is minden nap meghaladja az 5 fokot. A hosszabb távú előrejelzések szerint azonban a jövő héten megtorpan a melegedés, és valamelyest visszaesik a hőmérséklet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?