Durva időjárásváltozást hoz a hétvége: ez vár a gazdákra

agrarszektor.hu
A csillagászati ősz beköszöntével az időjárás is ősziesre fordul a hétvégétől, ugyanakkor ma még csendes, többnyire napos, száraz és meleg időben lehet végezni a mezőgazdasági munkákat. A változás szombaton kezdődik, ami azt jelenti, hogy a jövő hét elejéig több időjárási front is átvonul majd Magyarország felett. Összességében így mintegy 10 fokkal hűvösebbre fordul majd az idő, szombaton és hétfőn pedig sokfelé kell esőre is számítani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt két hétben jellemzően száraz idő uralkodott az országban, és csak elszórtan alakultak ki nem nagy mennyiségű csapadékot adó záporok. Ennek megfelelően a talaj felső része is többnyire száraz, a Nyírség és a Hajdúság területén pedig különösen nagy a szárazság. A 20 centiméternél mélyebb rétegekben a szeptember eleji nagy csapadék eloszlásának megfelelően a Dunántúlon van több nedvesség a talajban, az ország keleti felén azonban a nagyobb mélységekben is számottevő, 100-150 milliméter közötti a vízhiány. A hétvégén véget érő, közel két héten át tartó száraz, meleg időszak során az átlaghőmérséklet is 3-4 fokkal volt magasabb az ilyenkor megszokottnál, és az eltérés elsősorban a magas, 30 fokot megközelítő maximum hőmérsékleti értékekből adódott - írja a met.hu.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A hőösszeg jelentős többlete miatt az átlagosnál nagyjából két-három héttel előrébb járnak a fenológiai fázisok és az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A napraforgó és a kukorica beérett, az aratásuk folyamatban van. A száraz idő hatására a kukorica szemeknek egyre ideálisabb a nedvességtartalma, a gombás fertőzések pedig visszaszorultak. A korai betakarítás miatt elegendő idő lesz az őszi vetések előkészítésére és elvégzésére. A kikelt repce számára a legtöbb helyen elegendő nedvesség áll rendelkezésre a talajban, így jól fejlődhet, de a Nyírségben és a Hajdúságban a száraz talajban vontatott növényfejlődés várható.

A folytatásban változékonyabbra fordul az ország időjárása, pénteken azonban még marad a napos, száraz, késő nyári idő. Szombaton északnyugat felől tartós lehűlést hozó hidegfront érkezik, megnövekszik a felhőzet, és sokfelé várható eső, zápor, és jellemzően 5 milliméter körüli csapadékra van kilátás. Vasárnap melegfront súrolja térségünket, melyből számottevő mennyiségű eső nem valószínű, majd hétfőn újabb hidegfront vonul át a szombatihoz hasonló mennyiségű csapadékkal. Az említett frontokat erős, a jövő hét első napjaiban többfelé viharos szél kíséri. A hőmérséklet jelentősen visszaesik, szombaton a Tiszántúlon még 20 fok fölött alakulnak a maximumok, de a Dunántúlon már ekkor is csak 15, 16 fok várható. Vasárnap és hétfőn országszerte 20 fok körüli értékekre lehet számítani, majd keddtől csak 13, 18 fok valószínű. Ezzel együtt a hajnali lehűlés is erősödik, vasárnaptól a legtöbb helyen 10 fok alá hűl le reggelente a levegő, de szerdától a derült, szélvédett tájakon, elsősorban a keleti országrészben talajmenti fagyok is előfordulhatnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?