Durva károkat okozhatnak a kemény fagyok - Mi lesz a repcével?

agrarszektor.hu
A tél vége igencsak kitesz magáért, a múlt hét végén ugyanis a tél eddigi legerősebb hideghulláma érte el Magyarország térségét. A fagyos időszak ez előrejelzések szerint egy hétig tart, a hét végétől enyhülés várható. Ugyanakkor abban csak reménykedni lehet, hogy a kemény fagyok nem tesznek nagyobb kárt a mezőgazdasági kultúrákban, mint a káposztarepce vagy az őszi búza.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Már vasárnap reggelre is mínusz 10 fok környékére csökkent a hőmérséklet, hétfő reggelre azonban még hidegebb lett, helyenként már mínusz 15 fokot is mutattak a hőmérők az erősen szeles idő ellenére. Vastagabb hó a hegyekben és a Dunántúlon található, az Alföld és a Sajótól keletre eső nem hegyvidéki területek azonban jobbára hómentesek. A talaj országszerte telítődött nedvességgel, és az utóbbi hetekben lehullott csapadék sokfelé már nem is tudott beszivárogni - írja a met.hu.

A káposztarepcét erősen nedves körülmények között már a mínusz 6, mínusz 8 fokos fagy is károsíthatja, de a tél végi komoly fagy az őszi búzának is árthat.

A havas területeken (csütörtökre az Alföldön is kialakul néhány centiméter vastag hótakaró, de a vastagsága a szél miatt nem lesz egyenletes) a hóréteg védelmet nyújt majd az őszi vetéseknek, komoly károkat okozhat azonban, hogy a vetések több helyen is jégbe vannak fagyva a belvíz miatt. Mínusz 15 fok körüli, vagy az alatti hideg csak csütörtökre alakulhat ki helyenként, ez azonban már egyes gyümölcsösökre is veszélyt jelent. A hidegnek azonban jótékony hatása is lehet, látványosan csökkenhet ugyanis a kártevők és a kórokozók mennyisége a brutális hideghullám miatt.

A télen eddig alig fordult elő jelentősebb fagy a talajban, most azonban a komoly hideg hatására néhány nap alatt a talajfagy mélysége már sokfelé meghaladta az 5, a hómentes részeken pedig a 10 centimétert is. A talaj hőmérséklete tovább csökken, a talajfagy mélysége pedig a 10-20 centimétert is átlépheti. A felengedés majd csak a jövő héten valószínű. A heti csapadék majd a hét végén, illetve a jövő héten kezd el olvadni, a talaj azonban addigra mélyen átfagy, így a jövő hétre a belvizes területek kiterjedése még tovább fog nőni.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2018-as agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2018 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A csütörtökön beköszöntő meteorológiai tavasz ellenére kemény téli idő várható a héten, sokfelé havazással, a hét végére azonban megenyhül az idő. A heti összcsapadék az ország északi felén többnyire 5-10, a délin 10-20 milliméter között valószínű. Péntekig hó ígérkezik, majd az enyhülés hatására már vegyes halmazállapotú csapadék is várható. A hőmérséklet péntekig nem emelkedik, maradnak a jellemzően mínusz 10 fok körüli éjszakák és a fagyos nappalok.

A leghidegebb reggelnek a csütörtök ígérkezik mínusz 15 fokkal, helyenként azonban mínusz 20 fok körüli fagyok is előfordulhatnak.

Péntektől mérséklődik a lehűlés, enyhülnek a nappalok, a hét végén pedig napközben már országszerte 0 fok fölé emelkedik majd a hőmérséklet. A nappalok nagyon intenzíven hosszabbodnak, a héten újabb 23 perc világosságot nyerünk, a hét végére pedig már több mint két és fél órával lesz hosszabb a nappal, mint a legsötétebb időszakban volt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?