Durva lépést tett az orosz kormány: leállították az ország műtrágya-exportját

Durva lépést tett az orosz kormány: leállították az ország műtrágya-exportját

agrarszektor.hu
Felfüggesztette a műtrágyaexportját Oroszország. A drasztikus döntés mögött az áll, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanásával több nagy szállítmányozó cég is felfüggesztették oroszországi tevékenységüket, vagyis a leginkább konténerekben szállított műtrágyát nem tudták és nem tudják most se eladni az orosz termelők. Az export felfüggesztése erre a döntésre adott válaszreakció lehet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Figyelembe véve a külföldi logisztikai vállalatok viselkedését és az ebből származó kockázatokat, az ipari és kereskedelmi minisztérium kénytelen volt felfüggeszteni az orosz műtrágya kivitelét addig, amíg a szállítmányozás helyre nem áll

- olvasható az orosz kormány angol nyelvű Twitter-oldalán. A bejegyzésben található link a külügyminisztérium Facebook-bejegyzésére mutat, amelyben a minisztérium kifejtette, hogy az orosz műtrágya kivitelének leállítása komoly gondokat okozhat több ország mezőgazdaságában, sőt, van, ahol akár össze is omolhat emiatt az élelmiszertermelés - írta meg a 444.hu. Mint ismeretes, a múlt héten kirobbant orosz-ukrán háború miatt több nagy szállítmányozó cég, így a világ legnagyobb konténerszállító cégeinek számító dán Maersk és a svájci Mediterranean Shipping Co. felfüggesztették a tevékenységüket Oroszországban. Ez azt is jelenti, hogy a leginkább konténerekben szállított műtrágyát nem tudják eladni az orosz termelők.

Az orosz külügyminisztérium Facebook-bejegyzésében kiemelte, hogy az emelkedő gázárak miatt világszerte több helyütt is leállt a helyi műtrágyagyártás, így még nagyobb igény lenne az orosz árura. Így viszont, hogy azt a nyugati cégek nem viszik el, nagyon rossz termésre és élelmiszerhiányra lehet majd számítani Latin-Amerikától Közép-Európán át Ázsiáig. Ahogy fogalmaztak, "az a baj, hogy az orosz műtrágya kínálatot nagyon nehéz, ha nem is teljesen lehetetlen helyettesíteni". Oroszország egyébként világviszonylatban is jelentős műtrágya-exportőr, a Wall Street Journal egy cikke szerint 2017-ben a világ káliumtermelésének 18%-a, a karbamid műtrágyatermelés 15%-a és az ammónia 20%-a ebből az országból származott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?