Durva, ami a fákkal történik Magyarországon: sokan nem is tudnak róla

Durva, ami a fákkal történik Magyarországon: sokan nem is tudnak róla

Tóth Enikő
Mindenhol érzékelhető hatása van a klímaváltozásnak, elég ha az extrém hőmérsékleti viszonyokból indulunk ki. Az elkövetkezendő években és évtizedekben ezek a hatások egyre hevesebbek lesznek, a szélsőséges jelenségek korábban nem látott intenzitást és gyakoriságot is elérhetnek. Bár a körülmények korlátozottak, mégis van esély a biodiverzitás élénkítésére és a klímaváltozás elleni harcra, a megoldás pedig a fáinkban rejlik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A helyreállított, egészséges erdei ökoszisztémák a szénmegkötés mellett a biológiai sokféleséget is támogatják, és számos, az ember számára nélkülözhetetlen ökoszisztéma-szolgáltatást is nyújtanak. Az EU 30 milliárd fát kíván ültetni 2030-ig, amelynek célja a biodiverzitás fokozása, emellett sokan úgy vélik, hogy a fák ültetése hatékony eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is. A faültetés és az erdősítés nemzetközi kutatásokban is gyakran felmerül mint a klímaváltozás egyik záloga, hiszen a szárazföldi ökoszisztémák közül az erdők tárolják a legtöbb szenet, árnyékot adnak, levegőt tisztítanak, hűtik a környezetüket, egyfajta természetes légkondicionálóként működnek. Világszerte több faültető közösség dolgozik Földünk újrazöldítésén, köztük kifejezetten az e célból létrejött Zöld Küldetés - 10 millió Fa Alapítvány.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Három éve jött létre a 10 millió Fa nevű országos közösség, aminek helyi csoportjai az ország több helyén, falvakban és városokban egyaránt működnek. Előkészítik, megszervezik és lebonyolítják a fák ültetését és erdők telepítését, hiszen céljuk, hogy közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el az országban, ezzel pedig az ökoszisztéma regenerálását és a biodiverzitás fellendítésének folyamatait vigyék végbe, harcolva a klímaváltozással.

Farkas Barta Kata, a kecskeméti Zöld Küldetés Egyesületének elnöke az Agrárszektornak elmondta, a kulcs a vízpótlás, a vízmegtartás és a talajaink szervesanyag tartalmának növelésében van. Kiemelte, egy-egy adott területnek az ökoszisztéma regenerálását csak úgy lehet folytatni, ha minden természeti adottsághoz alkalmazkodunk, regeneráljuk a talajainkat, összhangban vagyunk a természettel, megtaláljuk a természetközeli életmódot.

A mezőgazdaság komoly súlyokat helyez a környezetvédelemre, amelynek eredményeit már szinte minden gazdálkodó megtapasztalhatta. A modernkori mezőgazdaság egyszerre szenvedője és okozója a klímaváltozásnak. A gyakori és elhúzódó aszályok, a hirtelen és nagy mennyiségben lezúduló csapadék, vagy éppen annak hiánya, a tenyészidőszak hőösszege és lerövidülése a mezőgazdaság számára új keretfeltételeket szabnak. Új értelmezésként kell a mezőgazdaságra tekinteni, változatosabb, strukturáltan újragondolt rendszerrel kell alkalmazkodnunk. Ahelyett, hogy a gazdaságot egyfajta termelésre összpontosítanánk (növénytermesztés, állattenyésztés vagy erdőgazdálkodás), az integrált rendszerekként kellene egyesíteni: növények és állatok; termények és erdészet; állattenyésztés és erdészet; vagy növények, állattenyésztés és erdészet. Hasonlóan jó megoldás lehetne a permakultúra és az erdőkert népszerűsítése. Az erdőkert lényegében egy kis területen elterülő komplex és diverz rendszer, amelyben az erdő növényeinek szintjeit utánozzuk, ezzel egy teljesen önfenntartó környezetet alakítunk ki.

Ha elkezdenénk nagyon intenzíven teljesen más struktúrára átállni, akkor nagyon sokat tehetnénk a környezetünkért. Tudjuk, hogy nem elég csak a faültetés, a vízmegtartást és vízpótlást kell a gyakorlatba beépítenünk

 - közölte lapunkkal az egyesület elnöke. Hozzátette, döntő fontosságú, hogy a helyi közösségek az erdősítési projektek, ökoszisztéma szolgáltatások kiegészítéséhez kulcsszereplői között legyenek. Bármennyire is magától értetődőnek tűnik, a sikertelen erdőfelújítási vagy erdőtelepítési projektek egyik legnagyobb buktatója az emberi hanyagság lehet. Érdemes hangsúlyozni, hogy a faültetés a "kirakós egy kis darabja". Bár már jó úton halad aki részt vesz benne, de ezzel még nem értük el a célunkat.

Fontos szerep jut az agrárerdészetnek

Az agrárerdészeti rendszerben minden növényt meghatározott célból választanak ki. A fajokat úgy választják ki, hogy a növények ne versenyezzenek, hanem együttműködjenek. A növények és fák sokfélesége lehetővé teszi, hogy a terület egész évben produktív legyen, így a kistermelők minden évszakban jövedelemhez juthatnak. Az agrárerdészeti rendszerek fontos eszközei az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásnak a mezőgazdaságban. Az agrárerdészet alkalmazkodási előnyökkel jár a helyi éghajlathoz, többek között csökkenti a szélsőséges időjárási körülmények (aszály, kánikula, hideghullámok, heves esőzések és árvizek) hatását, javítja a talaj- és vízellátottságot, vonzza a beporzókat és javítja a biológiai sokféleséget.

9,77 millió magyar, 10 millió fa

Egy átlagos európai polgár évente 5-7 tonna szén-dioxidot bocsát ki, így elméletileg egy ember hatásának kompenzálásához 5-7 fára van szükség. A szén felszívódása azonban nem minden erdőben egyenlő. A mennyiség a fa típusától, környezetétől és az erdő kezelésétől is függ. Egy új tanulmány szerint, a jelenleginél 900 millió hektárral több területet lehetne a Földön erdősíteni, ami nagyjából az Egyesült Államok területének felel meg. Amikor az újonnan ültetett fák megnőnek, a világ mai szén-dioxid előállításának kétharmadát dolgoznák fel. A fentiekhez hasonló gyakorlatok egy lehetséges utat biztosítanak világszerte, hogy ellenállóbb, alacsony szén-dioxid-kibocsátású, fenntarthatóbb életmódot éljünk.

A gazdálkodók részéről, az olyan modellek, mint az agrár-erdőgazdálkodás és a fenntartható erdészeti ültetvények, azt mutatják, hogy szerte a világon elmozdulhatunk az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és a rugalmasabb mezőgazdaság felé, és előállíthatjuk az élelmezéshez szükséges élelmiszereket, miközben helyreállítják a környezetüket. Egy olyan világban, ahol az éghajlatváltozás hatásai nem csak fenyegetőek, hanem már meg is érkeztek, kulcsfontosságú az alkalmazkodás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?