2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Hírek - Növény

Egy milliárd forintot kapnak a TÉSZ-ek

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - a nemzeti és a közösségi forrást összevéve és az EU hozzájárulásával - 1 milliárd forintos támogatást nyújt a TÉSZ-ek együttműködésének fejlesztésére kiírt jogcímre - tudta meg az MTI.
 
 

A közlemény szerint a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek idén 1,4 milliárdot kaptak, jövőre pedig 1,8 milliárd forint támogatáshoz juthatnak hozzá a VM saját forrásaival kiegészülve. A támogatás igénylése is egyszerűsödik, a TÉSZ-ek önállóbbá válhatnak, a termelők alkuereje pedig erősödik a multinacionális vállalatokkal szemben.

Kikötés, hogy a TÉSZ-ek részesedése az összes zöldség-gyümölcs termelésből alacsonyabb legyen, mint 20 százalék, a támogatás pedig nem haladhatja meg a termelői szervezetek, illetve tagjaik által a szervezet működési alapjába befizetett hozzájárulás 80 százalékát.
Szükséges továbbá, hogy az adott TÉSZ a termelői szervezetek (TSZT) tagjaként értékesítse terményeit. Jelenleg 35 TÉSZ igényelheti az egy milliárd forintos támogatást.

A kormány célja a nemzeti támogatás elősegítésével a TÉSZ-ek megerősítése, a termelők közti együttműködés segítése, a közös piaci fellépés előmozdítása, a feketekereskedelem visszaszorítása, továbbá a vidéki munkahelyek megőrzése.

A rendelet november 13-tól hatályos, A TÉSZ-eknek működési programjaikat a vidékfejlesztési tárcához, kifizetési kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kell benyújtaniuk. A támogatás 2012. február 15-ig igényelhető, a megítélt összeget az MVH legkésőbb 2012. október 15-ig folyósítja - írja az Agroline.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu