2020. március 30. hétfő Zalán

Hírek - Növény

Egy növény, amelyben töretlenül bíznak a magyar gazdák

Az idén is 250-260 ezer hektáron vethetnek repcét az országban, és ez ugyanakkora vetésterületet jelent, mint amekkora 2016-ban volt. Tavalyhoz képest az árakban nincs jelentős különbség az idei szezonban, ezért a gazdákat inkább a fajtatulajdonságok érdeklik és igyekeznek termőterületükre a legalkalmasabb hibrideket kiválasztani.
 
 

Ugyanakkora vetésterület várható a repcében idén, mint amekkora tavaly volt, és ez 250-260 ezer hektárt jelenthet - mondta az agrárszektor.hu-nak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Az elmúlt évhez képest nincs nagy árdifferencia, ezért aki komolyan termel repcét, azt most inkább a fajtatulajdonságok érdeklik. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb gazda olyan fajtát választ, amely megfelel termőterületének a talajadottságok és az éghajlat szempontjából is.

A 221 ezer hektáros, 2015-ben betakarított területhez képest jelentős növekedés volt tapasztalható 2016-ban, amikor országosan 257 ezer hektárnyi területről takarították be a repcét a termelők. A termésmennyiség  csaknem a duplájára nőtt tavaly, mivel a gazdálkodók összesen 925 ezer tonna repcét takarítottak be, szemben a 2015-ös 590 ezer tonnával. Az utóbbi években a repce tonnánkénti felvásárlási átlagára 110 ezer forint körül alakult, 2012-ben volt a legmagasabb, akkor 140 ezer forint volt a felvásárlási ár. 


A fajtákkal szembeni elvárások sem változtak az elmúlt évekhez képest, egyik fő követelmény a nagy terméshozam. Emellett fontos szempont még a fajtaválasztáskor a magas olajtartalom, a csávázott vetőmag, a fagytűrés és a stressztűrés is. A legtöbb termelő fajtaválasztáskor az éghajlati viszonyok mérlegelése mellett természetesen azt tartja szem előtt, hogy a legnagyobb termésmennyiséget produkáló fajtákat válassza.

A fajtakínálat nem sokat változott az utóbbi években, a fajtanemesítésekkor a nemesítők törekednek a minél ellenállóbb hibridek nemesítésére. Ez egyaránt jelenti a betegségellenállóságot és a különböző éghajlati viszonyokkal szembeni magas tűrőképességet is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu