Egy növény, amelynek kedvezett a meleg nyár

agrarszektor.hu
Kiemelkedő dohánytermésre számítanak idén a termelők, az időjárás ugyanis kedvezett a szántóföldi növénynek. Kelet-Magyarországon elkezdődött a dohány betakarítása.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ebben az évben 3386 hektárra kötöttek termelési szerződést a felvásárló társaságok a gazdálkodókkal, amely húsz hektárral haladja meg az előző évit. 2300-2400 hektáron Virginiát, a fennmaradó területen pedig Burley dohányfajtát termesztenek. A betakarítást több termelő már a múlt héten elkezdte, de a gazdák nagyobb része a dohánylevelek törését e héten kezdi meg - mondta Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke az MTI-nek.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!


Az időjárás a palánták kiültetését követően rendkívül kedvező volt, elegendő és megfelelő eloszlású volt a csapadék, valamint a meleg idő is segítette a növény növekedését. A tavaly tapasztalt nagyobb jég- is viharkárok is elkerülték az ültetvényeket, így a termelők szerint a 2017-es dohánytermés kiemelkedik majd a korábbi évek közül. A szerződésekben foglalt hektáronkénti 1,8 tonnás átlagtermést várhatóan meghaladja majd az idei hozam - hangsúlyozta az elnök.


Ófehértón szerdán kezdték el a nagy élőmunkaerőt igénylő betakarítást a Fehértó Szövetkezet közel száz hektár nagyságú dohányültetvényein. A betakarítás kezdete után két héttel indul a leszedett dohánylevelek kézi válogatása és szárítása, amely szintén jelentős munkaerőt igényel majd. Július elején egy nagyobb jég- és viharkár körülbelül tíz százalékát elverte a termésnek, de ettől függetlenül jónak mutatkozik a termés. A betakarítás szeptember végéig, az utómunkálatok pedig november végéig is eltarthatnak - közölte Kocsis Miklós, az ófehértói Fehértó Szövetkezet vezetője.

A Virginia fajtánál a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. augusztusban, míg a nyíregyházi központú Universal Leaf Tobacco Magyarország Zrt. (ULT) szeptember 10-től kezdi el az átvételt a termelőktől. A felvásárlási ár 2016-hoz képest nem változott, a Dofer a tavalyi jégverés miatti gyengébb minőség okán alacsonyabb átvételi árral dolgozott, de az idénre meghirdetett áremelés után már csak minimális különbségek lehetnek a felvásárlási árakban.

Az ULT nem változtatott tavalyi árain, 2016-ban a Virgina esetében kilogrammonként 555 forintot kaptak a termelők, a Burleynél pedig 467-et. Az ennél valamivel kevesebbet kínáló szolnoki Dofer az idén nyolc százalékos áremelést hirdetett meg, így ezzel elérik az ULT árait és a remények szerint meg is fogják haladni. Mivel a 2017-es szerkezetátalakítási támogatások mértékét tavaly októberben rendeletben szabályozták, a termelők nyugodtan kezdhették el a gazdálkodási évet - tájékoztatott Bényei Illés.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?