Egy sikeres példa a szőlő növényvédelmére

agrarszektor.hu
A növényvédelmi bemutatóra augusztus elején, Balatonbogláron került sor. A rendezvényt az Arysta Kft. szervezte, de a BASF és a Kwizda készítményeit is alkalmazták az egyes kezelésekben. A kísérlet alanya egy Cabernet sauvignon szőlő volt. A parcella a kidolgozott technológia szerint minden egyes permetezéssel speciális készítményeket is kapott.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az első kezelésre május 7-én került sor, ekkor a mankoceb hatóanyagú Micozebe DG-t és a kedvező szemcsenagyságú elemi ként tartalmazó Necator Plust juttatták ki gombás betegségek ellen. A virágzás és kötődés elősegítésére az első kombinációban a BoZiMo bór-, cink- és molibdéntartalmú lombtrágya szolgált. A szőlőmoly lárvái ellen a Strip 10-et (Kwizda) használták, a permetlében lévő hatóanyagok jobb terülését és megtapadását a Silwet Star hatásfokozóval segítették.

A fürtmegnyúlás idején, május 22-én került sor a második kezelésre, akkor a Sercadis (BASF) gombaölő szert az előző készítményekkel együtt juttatták ki, kiegészítve még foszforossavat tartalmazó lombtrágyával (Phos 60) és az algaalapú Goëmar BM 86 biostimulátorral. A biostimulátor a növényi hormonokon kívül tápanyagokat is tartalmaz, stresszoldásra, a kötődés fokozására is alkalmas. A megfelelő hatás eléréséhez folyamatosan kell kijuttatni (három alkalommal egy vegetációban), és káliumtúlsúlyos lombtrágyával lehet támogatni.

Kedvelt fajta

Május 31-én kezdett virágozni a szőlő, akkor a folpet hatóanyagú Graffiti 800 WG és a cimoxanil hatóanyagú Etna 45 WG, a tebukonazol hatóanyagú Spekfree, valamint Necator Plus került a permetlébe, amiből a hatásfokozó és a biostimulátor sem maradt ki. Ezzel a kombinációval nemcsak a lisztharmat és a peronoszpóra, hanem a botritisz ellen is védekeztek.

Virágzás után ismét Phos 60 lombtrágya, biostimulátor és a kontakt hatóanyagú készítmények kijuttatása következett, de akkor már a rézhidroxidot (Copernico HiBio) használták peronoszpóra és orbánc ellen. A készítmény előnye, hogy kedvező benne a fémrézarány és nem érzékeny a permetlé kémhatására. A Phos 60-ban lévő foszforossav a növény saját védekező reakcióit indítja be. Ennek következménye többek között a sejtfalak megvastagodása, a ligninszintézis fokozódása, amely elsősorban a peronoszpórával szemben segítség a növény számára.

A bogyónövekedés idején fontos védőréteggel bevonni a fejlődő bogyók felületét a szürkepenész ellen, erre a pirimetanil hatóanyagú Pyrus készítményt alkalmazták. Később a lisztharmat elleni szereket kénnel és a jobb tapadás érdekélben Silwettel együtt juttatták ki. A záró permetezésre elég volt ként és rezet használni. A technológia tökéletes védelmet biztosított ebben a fertőzés veszélyes időszakban is.

Az Arysta-termékek nemcsak hatékonynak bizonyultak, de ár-érték arányban is kiváló megoldást nyújtanak a termelők számára. Az ajánlott technológia erőssége, hogy a hagyományos technológiai elemeken túl a biostimulátorokra is épít.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?