Egyre nagyobb szélsőségek jellemzik az európai klímát

agrarszektor.hu
A biztonságos kukoricatermesztéshez szemléletváltásra van szükség.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Csaknem ötven százalékkal több kukorica termett Magyarországon idén, mint az elmúlt esztendőben. A mezőgazdasági húzóágazatnak tekintett kukoricából idén 5,8 tonnát takarítottak be hektáronként átlagosan a gazdák, az évről-évre ingadozó termés azonban komoly kérdéseket vet fel, hangzott el a Syngenta Quilt Xcel szakmai rendezvényen, amelyet Siófokon rendeztek magyar és szerb gazdálkodók részvételével.

A rendkívül rossz, alig 4 tonnás hektáronkénti átlagot hozó 2012-es év után idén csaknem ötven százalékkal több kukoricát takarítottak be a több mint 1,2 millió hektáros termőterületről, ismertette előadásában Tóth Csantavéri Szilvia, a Syngenta termékmenedzsere. Az ország kiemelkedő kukoricatermelő megyéiben - Fejér, Somogy, Tolna, Bé-kés, valamint Hajdú-Bihar megyékben és a többi hazai gazdaságban a vetési kedv viszonylag magasnak bizonyult a 2012-es extrém év ellenére is. A nyár eleje rekordot ígért, ám az aszályos nyár miatt be kellett érni egy mérsékeltebb, ám az előző évinél lényegesen nagyobb termésmennyiséggel.

Az elmúlt évek szélsőséges időjárása kiszámíthatatlanná tette hazánkban a mezőgazdasági húzóágazatnak tekintett kukoricatermesztést - fejtette ki a szakember. 2007-ben 4, 2011-ben 8 tonna termett hektáronként, ebből is látszik, mekkora kilengések vannak egyes években. A termés az aszályos években jelentősen lecsökken, nagyon nehéz évről-évre stabil termésmennyiséget előállítani, egyik évben behozatalra szorulunk, másik évben értékesítési problémáink vannak. A növényeket károsító kórokozók szintén fontos kérdéseket vetnek fel. A termelőknek fel kell készülniük arra, hogy a jövőben az európai klímát is még inkább a szélsőségek fogják jellemezni, egyre többször fogja a termelőket az aszály és a nyári forróság próbára tenni, valamint számítanunk kell a kórokozók egyre intenzívebb kártételére is - hívta fel a figyelmet Guillaume Trepo, francia agrárszakember. A biztonságos, jövedelmező kukoricatermesztéshez bizonyos fokú szemléletváltásra van szükség. A szemléletváltás egyik lényegi eleme a kukorica átsegítése az aszály és hőség okozta stresszes időszakokon, a növény egészségét megőrző célzott növényvédelmi eljárásokkal is.

A siófoki rendezvényen a Syngenta Európában elsőként a mutatta be új termékét, amellyel nagyobb kukoricatermés érhető el kiszámíthatatlan viszonyok közepette. A Quilt Xcel révén gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a kukorica élettani folyamatait. Dr. Nagy Viktor technológiai szakértő elmondta: az esetek 90%-ban termésnövekedést tapasztaltak, a termék segít átvészelni a kedvezőtlenebb körülményeket, elősegíti a megtermékenyülést, a csövek berakódását. Növeli a sorok számát, a soronkénti szemszámot, a csövek hosszát és átmérőjét, a szemek tömegét, fajsúlyát, szár átmérőt, gyökértömeget. A készítmény csemege- és silókukoricában, továbbá kukorica vetőmag előállításban használható.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03