2021. június 19. szombat Gyárfás

Hírek - Növény

Egyre több műtrágyát veszünk

Leginkább az összetett műtrágyák felé fordult a piac, különösen a foszfor iránti igény nőtt meg. A mészammon-salétrom piacvezető pozíciója megkérdőjelezhetetlen. A gazdák vásárlásait az is ösztönözte, hogy a műtrágya tulajdonképpen olcsónak számít.
 
 

A műtrágya-forgalmazók 1,8 mllió tonna terméket értékesítettek a gazdáknak 2017-ben - áll az Agrárgazdasági Kutató statisztikai jelentésében. Az eladott mennyiség 13,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az  elmúlt öt év átlagához viszonyítva pedig 25 százalékkal emelkedett. Leginkább az összetett műtrágyák iránti kereslet élénkült meg a korábbi évek átlagához mérten: 40 százalékkal nőtt. Ehhez képest az egykomponensű nitrogén 20, az egykomponensű kálium "csak" 24 százalékkal kelendőbb most. A foszfor-felhasználás arányaiban erősödött, a káliumé és a nitrogéné mérséklődött.

MTI Fotó: Rosta Tibor

Jót tett a piacnak az is, hogy a műtrágyák olcsónak számítanak. Míg a terményárak 3,3 százalékkal, az élő állatok és állati termékek 9,3 százalékkal drágultak a tavalyi évhez képest, addig a műtrágya ára 6,6 százalékkal csökkent. Szerencsés, hogy a növényvédő szerek is csak enyhén, 1,4 százalékkal drágultak.  A műtrágyaárak a mélypontot 2017 III. negyedévében érték el, azóta ismét emelkedésben vannak.

Az igények kielégítésére 1,2 millió tonna nitrogént hoztunk be az országba, 14 ezer tonna foszfort és 139 ezer tonna káliumot. Összetett műtrágyából 544 ezer tonnát importáltunk. A teljes nitrogén-műtrágyaimport 57 százalékát Szlovákia (402 ezer tonna) és Ausztria (260 ezer tonna) biztosította..

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu