2021. január 19. kedd Sára, Márió

Hírek - Növény

Egyszerre csökkentek és nőttek a műtrágyaárak

Több mint 15 százalékkal csökkent az ammónium-nitrát ára idén júliusban az előző év hasonló időszakához képest, míg a mészammon-salétromé (MAS) hét százalékkal lett alacsonyabb az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) nemrég közzétett adatai szerint. Ezzel ellentétben a kálisó értékesítési ára tíz százalékkal nőtt júliusban az egy évvel korábbihoz képest.
 
 

Míg a kálisó és a mészammon-salétrom értékesítési ára alig változott 2018 júliusában az egy hónappal korábbi árakhoz képest, addig az Agrárgazdasági Kutató Intézet közelmúltban közzétett statisztikai jelentésében szereplő többi terméké 1,4-6 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva az amónium-nitrát ára 17, míg a MAS-é hét százalékkal lett alacsonyabb, a többi megfigyelt műtrágyáé ezzel szemben emelkedett. A legnagyobb árnövekedés a kálisónál volt tapasztalható, tíz százalékkal nőtt e műtrágya értékesítési ára.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencián szó lesz arról, milyen műtrágyaárakra számíthatnak a gazdálkodók, illetve milyen új termékeket és technológiákat alkalmazhatnak a termésnövelés érdekében? Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!


Az adatok szerint az egyszerű műtrágyák közé tartozó szuperfoszfát és az ammónium-nitrát eladott mennyisége 2018 júliusában elmaradt az előző havihoz képest, a szintén e kategóriába tartozó kálium-kloridé ugyanakkor növekedett. Ennek az lehet az oka, hogy nyár közepén a kálisó felhasználása növekszik, mivel a kultúrnövényekben megtalálható káliumszint nagyban meghatározza a szárazságtűrő képességet, illetve a gombabetegségekkel szembeni ellenállóságot. Az összetett műtrágyák forgalma szintén visszaesett júniushoz képest. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu