Egyszerűsített agrárfoglalkoztatás: október végéig kell bejelenteni

agrarszektor.hu
Október 31-ig jelenthetik be a jövő évre vonatkozó egyszerűsített foglalkoztatási szándékukat a gazdálkodók. Ezzel tervezhetőbbé tehetik az átjárást a közfoglalkoztatás és az idénymunka között.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A közfoglalkoztatási törvény szerinti egyszerűsített foglalkoztatás jövő évre vonatkozó szándékának bejelentésére október 31-ig van mód. Ennek célja, hogy a következő évre a Belügyminisztérium és az állami foglalkoztatási szerv az idénymunkával érintett időszakokban úgy tervezhesse meg a közfoglalkoztatási programok létszámait, hogy megfelelő számú aktív státuszú álláskereső állhasson a munkáltatók rendelkezésére. Különös figyelmet igényel a közfoglalkoztatási programok szervezésénél, hogy a mezőgazdasági idénymunkák idején a közfoglalkoztatási programok keretében alkalmazott munkavállalók számára a közfoglalkoztatás és az idénymunka között biztosított legyen a rugalmasabb átjárás.

A közfoglalkoztatási programok és a helyi idénymunkák között megfelelő összhangnak kell lennie, amely biztosítja a mezőgazdasági munkák időbeni elvégzését - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) állásfoglalásából. Ehhez azonban a gazdálkodók aktív közreműködésére is szükség van.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

A jövő évre tervezett egyszerűsített foglalkoztatás október 31-ig esedékes bejelentéséhez még nem kell napra és főre pontosan megadni az igényt. Elegendő, ha - a termesztett növényi kultúra vegetációs jellemzőinek és a korábbi évek időjárási tapasztalatainak figyelembevételével - jelzik a munkáltatók a lehetséges munkaerőigényüket. A bejelentést az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (illetve fővárosi kerületi) hivataloknál lehet megtenni.

Az előzetes bejelentés nem jár foglalkoztatási kötelezettséggel. Az október 31-ig előzetesen bejelentett igénylésben egy tervezett számot kell leadni, ami nem jelenti azt, hogy kötelezően ki is kell a járási hivatalnak közvetítenie az álláskeresőket, hanem csak egy várható keretet megadni a jobb tervezhetőség érdekében. A munkáltatóknak lehetőségük van arra is, hogy a tényleges egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaerőigényüket közvetlenül annak felmerülése előtt (amikor már előre pontosan látják, hány főre van szükségük) az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (illetve fővárosi kerületi) hivatalok számára bejelentsék.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?