Együttműködésben a mezőgazdaság kihívásaival szemben (x)

agrarszektor.hu
Stratégiai megállapodás keretében, Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnökségével köteleződött el a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a Vitafort - Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. és a Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. annak a célnak teljesítésére, mely a kutatások maximális támogatásával a jövőt megalapozó fejlesztések, a hosszútávon fenntartható mezőgazdasági termelés megteremtését szolgálja.

A Hungrana Kft. mint hazánk legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is arra törekedett, hogy a legjobb minőségű, ellenőrzött GMO mentes alapanyagból, hatékony gyártás során GMO mentes termékeket állítson elő partnerei számára. A gyár a kukoricafeldolgozás során keletkezett mellékterméket, üzleti oldalról viszont társterméknek számító takarmánytermékeket állít elő a szabadegyházán található üzemében. A takarmánytermékek mennyisége csaknem 400 ezer tonna, amelynek körülbelül kétharmadát a kukorica nedves úti keményítő gyártás során, a keményítő nagyobb részének kiválasztása után visszamaradó CGF teszi ki. Ez a takarmány alapanyag természetes fehérje, energia és rosttartalmával a kérődzők, sertés, baromfi és hobbiállatok takarmányozásában vállal fontos szerepet. Emellett a nagymúltú gyárban prémium minőségű, koncentrált fehérjét tartalmazó kukorica glutént és természetes növényi olajat tartalmazó kukorica csírát állítanak elő. A Hungrana Kt. hosszú évek óta sikeres partneri kapcsolatot ápol a Vitafort Zrt.-vel, így a most született megállapodásnak köszönhetően még szorosabb szakmai kooperáció és stabilabb partnerség épül a két nagyvállalat között, és a hazai takarmányértékesítésben is folyamatos és stabil növekedés várható.

 


"Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a magyar agráriumot támogassuk, ezért a kukorica alapanyagot, mintegy közel 1,2 millió tonnát hazai termelőktől vásároljuk, és termékeinket, a takarmányalapanyagok jelentős részét is a magyar piacon értékesítjük, illetve a jövőben az exportot tovább szeretnénk csökkenteni, hogy a biztosan GMO mentes alapanyagból készített takarmányok elsősorban a hazai gazdákhoz juthassanak el, a hazai állattenyésztés javát szolgálják. - mondta Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója."

Magyarország évek óta elkötelezett a GMO mentes mezőgazdaság mellett, az új Nemzeti Fehérjeprogram fókuszában a génmódosított termékek visszaszorítása mellett a gabonanövények ipari feldolgozásakor keletkező melléktermékek állnak. A programot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) koordinálja majd, így a stratégia megállapodás is ezt a törekvést szolgálja, segíti, a Fehérjeprogram egyik pilléreként. Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója elmondta, hogy intézményükhöz országosan 12 kutatóintézet és négy gazdasági társaság tartozik, amelyek lefedik az agrárium minden területét. Hozzátette, hogy kiemelten három kutatási területtel foglalkoznak, ezek a precíziós gazdálkodás, a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás és a kedvezőtlen adottságú területek hasznosításának a lehetőségeivel.

 


"A Hungrana által jelenleg gyártott takarmánytermékek értékesítéséhez megvannak az állandó partnereink, piacaink, ezért elsődleges célunk stabilizálni azt, amit eddig elértünk, és hozzájárulni ahhoz, hogy a nemrég meghirdetett, és cégünk által is támogatott Nemzeti Fehérjetakarmány Programban egy garantáltan GMO-mentes alapanyagot biztosítsuk a magyar takarmányipar számára. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a jövőben a NAIK kutatóbázisán, szakemberei segítségével a kutatás-fejlesztés hatékonyságát tudjuk majd növelni, mely az agrárium egészére hatással lehet. Hosszútávú célunk a nemzeti fehérjekincs megóvása és növelése, a hazai fehérjeforrások fejlesztése és hatékony felhasználása, a fenntartható fejlődés és innováció megteremtése" - tette hozzá Reng Zoltán."

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója szerint a Hungrana Kft.-vel közös a filozófiájuk, ezért is áll több éve-évtizede partneri kapcsolatban a két nagyvállalat. A Vitafort számára az innováció kiemelt fontossággal bír, több mint 1%-át az árbevételének kutatás-fejlesztésre költi.

A stratégiai megállapodással olyan együttműködés veszi kezdetét, amely a benne résztvevő cégek, intézmények közös jövőképére, filozófiájára, értékrendjére épül, s az egész magyar agráriumnak, illetve a nemzetgazdaságnak új lehetőségeket, alternatívákat kínál.

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?