Elárulta a szakember: így befolyásolja majd a gabonaárakat a koronavírus

Elárulta a szakember: így befolyásolja majd a gabonaárakat a koronavírus

agrarszektor.hu
Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy pontosan hogyan befolyásolja majd a gabonaárakat a koronavírus, az azonban már most biztos, hogy idén nagy amplitúdójú ármozgásokra lehet számítani lefelé és felfelé egyaránt. Ugyanakkor, mivel Olaszország jelentős vevője a magyar gabonának, a határok lezárása okozhat problémákat az exportőrök számára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Pánikhelyzetekre az elmúlt években is volt már példa a gabonapiacon, de azt, hogy pontosan hogyan fognak mozogni az árak, egyelőre nem lehet megjósolni - közölte a Világgazdaság érdeklődésére Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Hozzátette, az mindenesetre valószínűsíthető, hogy az idén nagy amplitúdójú ármozgások lehetnek lefelé és fölfelé is. A koronavírus európai terjedését követő intézkedések befolyásolják a kereskedelmet, ugyanakkor most a kiszállítások időszakában vagyunk, de új üzletkötések ilyenkor nem történnek - hangsúlyozta a szakember. 

Mivel Olaszország jelentős vevője a magyar gabonának, a határok lezárása érzékenyen érintheti az exportőröket. Az olasz járművekkel szállított termények ugyanakkor még bejuthattak az országba. A nemzetközi piacon a múlt héten lejtmenetbe fordultak a gabonaárak, a határidők zömére árcsökkenést jelzett a chicagói és a párizsi árutőzsde is: általában 1,5-2 százalékkal alacsonyabb árszinten születtek kötések a búzára és a kukoricára is, miközben a szójabab ára féléves mélypontra került.

Ahogyan a koronavírus várható gabonapiaci hatásairól, úgy az őszi vetések állapotáról és a növényvédelmi helyzetről is korai még véglegeset mondani - mondta a GOSZ-elnök. Annyi bizonyos, hogy az ősz időjárási szempontból nagyon jó volt, a növények jó állapotban kezdték a téli időszakot, amely viszont nem ideális, meleg, hótakaró nélküli volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy azt az agrárszektor.hu megírta, a növényi olajok piacát is érinti a koronavírus okozta keresletcsökkenés, így nem csak az olajárakra, illetve az energiahordozókra van hatással a járvány. Különösen a repce értékesíthetősége került veszélybe, hiszen zuhan a repce és minden más olajosmag ára is a tőzsdéken.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13