2019. szeptember 17. kedd Zsófia

Hírek - Növény

Elfogyott a gazdák türelme: újabb TÉSZ ül a pénzükön

Felhalmozott adóssága, illetve kintlévősége miatt nem tudja kifizetni beszállítóit a Kiskunsági TÉSZ. A gazdáknak elfogyott a türelme, többen felszámolást indítottak a szövetkezet ellen, hogy pénzükhöz jussanak.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A nyolc évvel ezelőtt alakult, közel 250 tagot számláló kiskunfélegyházi termelőket tömörítő Kiskunsági TÉSZ igazgatósága, súlyos pénzügyi válsága miatt a napokban rendkívüli ülést tartott az, ahol az üzem további sorsáról, azaz a bérbeadásról döntöttek - mondta el az egyik neve elhallgatását kérő vezetőségi tag a baon.hu-nak.

A tész közel hatvanmillió forinttal tartozik a gazdáknak, ugyanakkor komoly hitelállománya is van. Ezzel szemben jelenleg minimális a bevétele, a gazdák ugyanis bizalmatlanok, ezért árujukat inkább maguk értékesítik.

A TÉSZ több gazdának többszázezer forinttal tartozik. Patik Mihály megbízott közölte: a szövetkezet kintlévőségei miatt nem tudott fizetni a termelőknek, de már vannak kifizetések. Ugyanakkor komoly problémát jelent az is, hogy nem kapták meg a szaktárca állami támogatását sem, holott a megigényelt összeget jóváhagyták a minisztériumban. Az ügyvezető arról is beszámolt, hogy segítséget kértek a köztársasági elnöktől, a szakminisztertől és több államtitkártól is, ám ez hiába való volt.

A megbízott ügyvezető nyilatkozatából kiderül, a tész arra törekszik, hogy kifizesse termelőit, és hogy bizalmukat visszaszerezze. A súlyos pénzügyi helyzet megoldására pedig gazdasági tanácsadót kértek fel. A szövetkezet jelenleg bérmunkából (fuvarozásból) tartja fenn magát, míg profitot nem hoznak újabb tőkeerős cégekkel kötött szerződéseik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu