2019. október 21. hétfő Orsolya

Hírek - Növény

Elképesztő! Ezekkel a fajtákkal látványos hozamnövekedést érhetnek el a gazdák

Látványos hozamnövekedés és nagyobb profit érhető el a hibridkalászosok használatával - emelte ki Blum Zoltán, a Saaten-Union Hungária Kft. ügyvezetője a siófoki Agrárszektor Konferencián. Emellett a repcehibridek alkalmazásával az olajtartalmak is növekednek, valamint egy tonna áru előállításához jóval kevesebb tápanyagra van szükségük.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A hibridek térhódítása az elmúlt száz év egyik legnagyobb sikerének számít, nem csak a szántóföldön, de az állattenyésztésben is – mondta Blum Zoltán. Érdemes ugyanakkor azt is kiemelni, hogy a szántóföldi hibridek köztermesztésbe vonásával jelentős hozamnövekedést sikerült elérni az elmúlt években.

A repcehibridek előállítása csak a 80-as években kezdődött el, a hibridfajok használatával ugyanakkor nem csak a termőképesség javult, de az olajtartalmak is növekedtek - hangsúlyozta az ügyvezető. A hibridek előnye az is, hogy egy tonna áru előállításához jóval kevesebb tápanyagot használnak fel. A hibridrepcék elterjedésének egyik fő oka, hogy használatukkal nagy biztonságú hibridrepce vetőmag előállítások jöhetnek létre, valamint üzemi körülmények között is beigazolódott, hogy ezek a fajták sokkal nagyobb stressztűréssel rendelkeznek, és jelentős teljesítmény-többletet biztosítanak a termesztőknek - tette hozzá. 

A repcehibridek elterjedésével párhuzamosan a termesztéstechnológia is gyökeres változásokon ment keresztül (például vetésnorma, vetésidő, tápanyagutánpótlás, növényvédelem) - közölte Blum Zoltán. Emellett a hibridek napjainkra egyre szegmentáltabb termelői igények kielégítésére alkalmasak: termőhelyi adaptáció, a széles sortávú termesztéstechnológia, valamint az új betegségekkel szembeni rezisztenciák (gyökérgolyva, vírusfertőzések).

A kalászosok hibridizációját több trend is erősíti, az egyik ilyen, hogy világszinten folyamatosan nő a gabonafélék kereslete, ami a népességnövekedésnek, valamint a húsfogyasztás emelkedésének köszönhető - tájékoztatott az ügyvezető. A hibridizáció elterjedését ugyanakkor szintén erősíti, hogy a művelhető és árutermelő területek világszinten látványosan csökkennek, egyre inkább kézzel fogható az éghajlatváltozás a világon, folyamatos a hozamingadozás és –csökkenés a növénytermesztésben, egyre inkább szűköl a növényvédőszerek felhasználhatósága, valamint egyre nagyobb szükség van a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználására. A meghatározó rozs vetésterületeket a hibridek azonban már hosszú ideje uralják, a hibridbúzák, hibridárpák köztermesztésbe vonása pedig szintén megkezdődött - emelte ki. 

Blum Zoltán kitért arra is, hogy a termelők számára mik lehetnek a legfőbb előnyei a hibridkalászosok termesztésbe vonásának, és elmondta, hogy az egyik legfontosabb az új robosztus genetika, amellyel stabilabb termésszintet érhető el. Ugyanakkor ezeknek a fajtáknak jóval nagyobb a stresssztűrése, biztosabb hozamszintet garantálnak, illetve nagyobb termésbiztonság, nagyobb profit, jobb kiszámíthatóság, és stabilabb minőségi paraméterek biztosíthatók a használatukkal. A hibridkalászosok fejődési potenciálját erősíti, hogy a hibridteljesítmény folyamatosan javul, újabb nemesítők jelennek meg hibridkalászosokkal, emellett a vetőmag-előállítás produktivitása is emelkedik, valamint újabb és újabb területeken kezdődik meg a hibridkalászosok köztermesztésbe vonása (Közép-, Kelet- és Dél-Európa).

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu