2022. január 20. csütörtök Fábián, Sebestyén

Hírek - Növény

Elképesztő! Ezekkel a fajtákkal látványos hozamnövekedést érhetnek el a gazdák

Látványos hozamnövekedés és nagyobb profit érhető el a hibridkalászosok használatával - emelte ki Blum Zoltán, a Saaten-Union Hungária Kft. ügyvezetője a siófoki Agrárszektor Konferencián. Emellett a repcehibridek alkalmazásával az olajtartalmak is növekednek, valamint egy tonna áru előállításához jóval kevesebb tápanyagra van szükségük.
 
 

A hibridek térhódítása az elmúlt száz év egyik legnagyobb sikerének számít, nem csak a szántóföldön, de az állattenyésztésben is – mondta Blum Zoltán. Érdemes ugyanakkor azt is kiemelni, hogy a szántóföldi hibridek köztermesztésbe vonásával jelentős hozamnövekedést sikerült elérni az elmúlt években.

A repcehibridek előállítása csak a 80-as években kezdődött el, a hibridfajok használatával ugyanakkor nem csak a termőképesség javult, de az olajtartalmak is növekedtek - hangsúlyozta az ügyvezető. A hibridek előnye az is, hogy egy tonna áru előállításához jóval kevesebb tápanyagot használnak fel. A hibridrepcék elterjedésének egyik fő oka, hogy használatukkal nagy biztonságú hibridrepce vetőmag előállítások jöhetnek létre, valamint üzemi körülmények között is beigazolódott, hogy ezek a fajták sokkal nagyobb stressztűréssel rendelkeznek, és jelentős teljesítmény-többletet biztosítanak a termesztőknek - tette hozzá. 

A repcehibridek elterjedésével párhuzamosan a termesztéstechnológia is gyökeres változásokon ment keresztül (például vetésnorma, vetésidő, tápanyagutánpótlás, növényvédelem) - közölte Blum Zoltán. Emellett a hibridek napjainkra egyre szegmentáltabb termelői igények kielégítésére alkalmasak: termőhelyi adaptáció, a széles sortávú termesztéstechnológia, valamint az új betegségekkel szembeni rezisztenciák (gyökérgolyva, vírusfertőzések).

A kalászosok hibridizációját több trend is erősíti, az egyik ilyen, hogy világszinten folyamatosan nő a gabonafélék kereslete, ami a népességnövekedésnek, valamint a húsfogyasztás emelkedésének köszönhető - tájékoztatott az ügyvezető. A hibridizáció elterjedését ugyanakkor szintén erősíti, hogy a művelhető és árutermelő területek világszinten látványosan csökkennek, egyre inkább kézzel fogható az éghajlatváltozás a világon, folyamatos a hozamingadozás és –csökkenés a növénytermesztésben, egyre inkább szűköl a növényvédőszerek felhasználhatósága, valamint egyre nagyobb szükség van a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználására. A meghatározó rozs vetésterületeket a hibridek azonban már hosszú ideje uralják, a hibridbúzák, hibridárpák köztermesztésbe vonása pedig szintén megkezdődött - emelte ki. 

Blum Zoltán kitért arra is, hogy a termelők számára mik lehetnek a legfőbb előnyei a hibridkalászosok termesztésbe vonásának, és elmondta, hogy az egyik legfontosabb az új robosztus genetika, amellyel stabilabb termésszintet érhető el. Ugyanakkor ezeknek a fajtáknak jóval nagyobb a stresssztűrése, biztosabb hozamszintet garantálnak, illetve nagyobb termésbiztonság, nagyobb profit, jobb kiszámíthatóság, és stabilabb minőségi paraméterek biztosíthatók a használatukkal. A hibridkalászosok fejődési potenciálját erősíti, hogy a hibridteljesítmény folyamatosan javul, újabb nemesítők jelennek meg hibridkalászosokkal, emellett a vetőmag-előállítás produktivitása is emelkedik, valamint újabb és újabb területeken kezdődik meg a hibridkalászosok köztermesztésbe vonása (Közép-, Kelet- és Dél-Európa).

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!