2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Növény

Elképesztő: nem is gondolnád mekkora területen termesztenek zöldséget Magyarországon

Az Európai Unió összes gyümölcstermesztő területének 2,5 százaléka, zöldségtermesztő területének pedig 4,3 százaléka Magyarországon volt 2017-ben. Ez azt jelenti, hogy az unió 3,4 millió hektáron elterülő gyümölcsöseiből több mint 84 ezer hektár nálunk volt, a 2,2 millió hektár zöldségesből pedig közel 95 ezer hektár. A legnagyobb gyümölcstermesztő területtel Spanyolország büszkélkedhet, a legnagyobb zöldségtermesztővel pedig Olaszország.
 
 

Megközelítőleg 1,5 millió gyümölcstermesztő gazdaság (a dióféléket is beleértve) volt az Európai Unióban 2017-ben, amelyek összesen 3,4 millió hektárt tettek ki, míg zöldséget összesen 2,2 millió hektáron termesztett 0,8 millió gazdaság - derül ki az Eurostat adataiból. A legnagyobb területen, 1,4 millió hektáron, Spanyolországban találhatók gyümölcsösök (ez az unió teljes gyümölcsösének 40,1 százaléka), míg a legnagyobb zöldségtermesztő terület Olaszországban van, 0,4 millió hektár (az unió teljes zöldségesének 17,8 százaléka). 2017-ben az unió összes mezőgazdasági területének 1,9 százalékán, vagyis 3,4 millió hektáron gyümölcsöt termesztették, míg 1,2 százalékán, 2,2 millió hektáron zöldséget termeltek. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Magyarországon 2017-ben összesen 84 600 hektáron termesztettek gyümölcsöt, ami az Európai Unió összes gyümölcstermő területének 2,5 százalékát tette ki. Zöldséget 94 900 hektáron termesztettek, ez az EU összes területének 4,3 százaléka volt.

Legnagyobb területen, az unió gyümölcsöseinek 22,5 százalékán mandulát termesztettek, ez 743 ezer hektárt tett ki, míg második helyen az almaültetvények véfeztek 522 ezer hektárral, az unió 15,5 százalékán termesztették. Spanyolországban volt a legtöbb mandulaültetvény 2017-ben, az unió összes mandulájának 85,2 százaléka, míg az almaültetvények csaknem egyharmada Lengyelországban volt. Almában második Olaszország, a harmadik pedig Románia lett.

Az unióban zöldségek közül a legnagyobb területen paradicsomot termesztettek, ennek nagy része Olaszországban és Spanyolországban történt. 2017-ben az EU-ban 241 ezer hektáron termesztették ezt a zöldséget, ami az összes zöldségterület 10,8 százalékának felelt meg. Második helyen a hagyma állt, 181 ezer hektáron termesztették, az összes zöldségterület 8,1 százalékán. Az EU hagymatermesztő területének egyötöde, 19 százalék Hollandiában volt, amit Lengyelország és Spanyolország követett.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu