2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Növény

Elképesztő rekord: ekkora tök még soha nem termett a világon

Óriási, több mint 900 kilogrammos tökkel próbálja megdönteni idén saját termelési rekordját egy amerikai férfi. A gazdálkodó évek óta nevel speciális komposzttal óriástököket, és legutóbbi rekordja is hatalmas, 824 kilogrammos volt.
 
 

Elérheti a 907 kilogrammot is az a tök, amelyet egy utahi férfi termelt az idén Egyesült Államokban - írja az agweb.com. A farmer most ezzel próbálja megdönteni saját óriástök rekordját, amely 824 kilogrammos volt 2014-ben.

A férfi, aki amúgy ingatlanügynök, kilenc éve kezdte el a versenyszerű óriástök-termesztést. A gigantikus tököket tudományos pontosággal gondozza, "idegtépőnek" tartott mérlegelésüket pedig targoncával vagy platós kocsival oldja meg.

A 824 kilogrammos óriástök 2014-ben (Forrás: agweb.com)


Tavasszal általában talajmintákat vesz, és elküldi őket egy laboratóriumba, ahol megvizsgáltatja, milyen tápanyagok hiányoznak a talajból. Ezután a növény speciális komposztot kap, amely faforgácsból és tehéntrágyából áll. A férfi szerint ugyanis ez biztosítja a legtöbb tápanyagot a tökök számára.

A most nevelt óriástök csúcsnövekedése idején naponta 23 kilogrammot nőtt. A legtöbb tök általában 100 napig növekszik, míg az ő rekordméretű növénye 115 napig fejlődött. A férfi célja, hogy minden évben egyre nagyobb méretű tököket termesszen, bár nem tudni, hol lehet a felső súlyhatár.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!