2019. szeptember 16. hétfő Edit

Hírek - Növény

Elképesztő rekord: ekkora tök még soha nem termett a világon

Óriási, több mint 900 kilogrammos tökkel próbálja megdönteni idén saját termelési rekordját egy amerikai férfi. A gazdálkodó évek óta nevel speciális komposzttal óriástököket, és legutóbbi rekordja is hatalmas, 824 kilogrammos volt.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Elérheti a 907 kilogrammot is az a tök, amelyet egy utahi férfi termelt az idén Egyesült Államokban - írja az agweb.com. A farmer most ezzel próbálja megdönteni saját óriástök rekordját, amely 824 kilogrammos volt 2014-ben.

A férfi, aki amúgy ingatlanügynök, kilenc éve kezdte el a versenyszerű óriástök-termesztést. A gigantikus tököket tudományos pontosággal gondozza, "idegtépőnek" tartott mérlegelésüket pedig targoncával vagy platós kocsival oldja meg.

A 824 kilogrammos óriástök 2014-ben (Forrás: agweb.com)


Tavasszal általában talajmintákat vesz, és elküldi őket egy laboratóriumba, ahol megvizsgáltatja, milyen tápanyagok hiányoznak a talajból. Ezután a növény speciális komposztot kap, amely faforgácsból és tehéntrágyából áll. A férfi szerint ugyanis ez biztosítja a legtöbb tápanyagot a tökök számára.

A most nevelt óriástök csúcsnövekedése idején naponta 23 kilogrammot nőtt. A legtöbb tök általában 100 napig növekszik, míg az ő rekordméretű növénye 115 napig fejlődött. A férfi célja, hogy minden évben egyre nagyobb méretű tököket termesszen, bár nem tudni, hol lehet a felső súlyhatár.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu