2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Növény

Előre megmondják, mennyibe kerülhet a meggy

Termés- és árprognózis rendszert hoz létre az ipari meggy piacán a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Azért van szükség az új rendszerre, mert az utóbbi időszakban a hazai piacon olyan nagy volt az áringadozás, hogy ahhoz az ágazati szereplők nem tudtak alkalmazkodni.
 
 

Kilónként 60-230 forint között ingadozott az ipari meggy ára a hazai piacon az utóbbi másfél évben, és ez olyan nagy áringadozást jelentett, hogy ahhoz a piaci szereplők nem tudtak alkalmazkodni – mondta az MTI-nek Ledó ferenc, a FritVeB elnöke. Ezért hoz létre termés- és árprognózis rendszert a szakmaközi szervezet és a NAK, hogy a piacon javítsa az átláthatóságot. Az új rendszer – amely a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából jött létre – április közepétől, a meggyfák virágzása után kezdi meg működését.

Az árprognózis lényege, hogy egy árcentrumból kiindulva bizonyos korrekciós tényezők –várható terméseredmények, meggybefőtt-készletek, exportmennyiség - felhasználásával előrevetítik a várható piaci viszonyokat. A magyar információk mellett másik két nagy európai termelő ország, Szerbia és Lengyelország adatait is be kívánják szerezni.

A prognosztizált ár kizárólag orientációs célokat szolgál majd – húzta alá Ledó Ferenc. Az új rendszerrel a spekulációt kívánják megelőzni – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben