Elültették az első facsemetéket a Településfásítási programban

Elültették az első facsemetéket a Településfásítási programban

agrarszektor.hu
Mintegy 12 ezer facsemetét ültethet el ősszel és jövő tavasszal közel ötszáz kistelepülés az Országfásítási programban. Nagy István agrárminiszter a Magyar Nemzetnek kiemelte, az éghajlatváltozás hatásait erdősítéssel, fásítással lehet mérsékelni. Ebben az állam egyaránt támogatja a gazdákat, a településeket és a helyi szervezeteket is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elültették az első facsemetéket a kistelepülések fával borított területeinek növelésére meghirdetett, 500 millió forintos keretösszegű Településfásítási programban. A tavaly indult Országfásítási program részeként a tízezer lélekszámnál kisebb települések önkormányzatai és a településeken működő szervezetek pályázhattak belterületen ültethető, nagy méretű facsemetékre, eszközökre, írta meg a Magyar Nemzet. A települések fásítási programjának keretében pénteken tizenkét facsemete került a helyére a Győr-Moson-Sopron megyében található Cakóházán.

A globális éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásait fásítással, erdőtelepítéssel tudjuk mérsékelni Magyarországon, a Kárpát-medencében. Ezért hirdettük meg az egy éve indult Országfásítási programot, annak keretében pedig külön 500 millió forintos kerettel a Településfásítási programot. Június óta közel ötszáz település érdeklődött

- mondta Nagy István.

Az agrárminiszter felidézte, a közterületek, óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények fásítását célzó program keretében 12 ezer, belterületen elültethető fát igényelhetett a közel ötszáz, tízezer fősnél kisebb település. A települések közel fele ezer fő alatti, mintegy ötven településen pedig kétszáz főnél is kevesebben élnek.

Nagy István a program eddigi eredményeit méltatva kiemelte, hogy az érdeklődés óriási, minden megye részt vesz a faültetésben. A belterületi fásítás, a kisebb facsoportok telepítése érezhetően mérsékli a klímaváltozás ­hatásait, köszönhetően annak, hogy falvak, városok sokasága csatlakozott országszerte a Településfásítási programhoz. A legtöbb ültetési, facsemeték iránti igény önkormányzatoktól, valamint a településeken működő állami, önkormányzati és egyházi intézményektől, civil szervezetektől érkezett.

Az ültetési időszak az idei ősz, illetve a jövő tavasz, a munkálatokhoz eszközöket is igényelhettek a résztvevők. A programmal az is az Agrárminisztérium célja, hogy bemutassa, megismertesse a Vidékfejlesztési program erdőtelepítési és fásítási pályázatait, amelyek komoly lehetőséget jelentenek az önkormányzati erdőterületek és fásítások növelésében. A belterületi zöldfelületek növeléséhez pedig részvételre buzdítják a helyi közösségeket, az általuk megszervezett faültetésekhez erdészek és kertészek nyújtanak segítséget, hívta fel a figyelmet a miniszter.

Az országos fásítási program eddigi eredményeiről Nagy István elmondta, hogy tavaly szeptember óta 17 ezer hektár új erdő telepítésére adtak be kérelmet a gazdálkodók a Vidékfejlesztési program keretében, így a korábbi pályázatokkal együtt összesen 24 ezer hektárral nőhet hazánk erdőborítottsága. A miniszter arra buzdítja a gazdákat, hogy minél többen létesítsenek erdőt. A támogatások ráadásul ahhoz is hozzájárulnak, hogy az alacsony jövedelemtermelő képességű, gyenge minőségű mezőgazdasági területeken is versenyképes jövedelmet eredményezzen az erdősítés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02