Ennek a fele sem tréfa: két részre szakította az országot az időjárás

Ennek a fele sem tréfa: két részre szakította az országot az időjárás

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetek csapadékösszegében hatalmas eltérések alakultak ki az országban, szinte két részre szakadt az ország. Miközben keleten száraz időre várnak, hogy az aratást lehessen folytatni, addig a Dunántúlon sokfelé igen jelentős a csapadékhiány, száraz a talaj és a nyári növények egyre jobban szomjaznak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt hét száraz idővel indult, csütörtökön érkezett egy magassági hidegörvény, mely egészen a hét legvégéig a vendégünk volt, sokfelé kiadós csapadékot okozva - írja a met.hu. Többnyire 10 és 25 mm közötti mennyiség esett, de a Duna-Tisza közének északi részén és az Északi-középhegység középső részein a 30-40 mm-t is meghaladta a csapadék. Az elmúlt hetekben nagyon szárazzá vált Kiskőrös-Paks-Baja-Mohács térsége is kapott mintegy 10 mm-t. Ezzel szemben a Kisalföld, a Velencei-tó térsége továbbra sem ázott meg, és ezúttal az északkeleti határszél is kimaradt az esőből. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege azt mutatja, hogy a Dunántúl északkeleti negyedében, valamint a Duna alsó folyása mentén mindössze 15-25 mm eső esett, míg keleten nagy területen a 100, sokfelé a 150 mm-t is meghaladja a csapadékösszeg. A 30 és 90 napos csapadékösszegek átlagtól vett eltérését mutató ábrák szerint szinte két részre szakadt az ország. A talajnedvesség is ennek megfelelően alakul az országban: keleten kimondottan jó a talajok vízellátottsága, míg a Duna-Tisza közének nyugati felétől végig a Dunántúlon, kivéve a délnyugati határszélt, jellemzően száraz a talaj, a kritikusan száraz területek nagysága pedig növekszik. A talajnedvesség a növények számára hasznosítható víztartalom 40%-át sem éri el a Kisalföld jelentős részén, a Balaton és a Velencei-tó térségében, valamint Mohács térségében.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

A szántókon még zajlik az aratás, a kedvező szemnedvességhez száraz és meleg időjárás lenne az ideális. A keleti országrészben a gyakori csapadék miatt többfelé nehezen haladnak, miközben a gabona minősége romlik. A kapás növények közül a napraforgó és a kukorica is virágzik. A kukorica ott, ahol június eleje-közepe óta kedvezőek a csapadékviszonyok, gyönyörűek a táblák, helyenként a két és fél métert is meghaladja a magassága, a szárakon pedig dupla csövek sorjáznak. Viszont a Dunántúlon, főleg a Kisalföldön, a Balaton térségében, Baranyában és Tolnában, valamint a Duna-Tisza közének nyugati, délnyugati részén nem ilyen kedvező a kép, arrafelé kiadós csapadékra lenne szükség a nyári növények fejlődéséhez.

Az előttünk álló héten kissé változékony időre számíthatunk, tartósan száraz időre nincs kilátás. Kedden napközben inkább csak északkeleten, majd szerdára virradóan és szerdán már több helyen várható zápor, zivatar. Csütörtöktől a hét végéig is várhatók záporok: egyik nap több, másik nap kevesebb helyen az országban. Összességében a hét végéig a csapadékösszeg területi átlagban 10 mm alatt valószínű, de a záporos jelleg miatt nagy területi különbségek alakulhatnak ki. A talaj így várhatóan veszíteni fog a nedvességtartalmából, főleg az Alföldön. A hőmérséklet a legmelegebb órákban jellemzően 25-30 fok között alakul, kedden várható egy kissé melegebb idő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13