Ennek minden túrázó örülni fog: szuper segítséget kapnak a kirándulásokhoz

Ennek minden túrázó örülni fog: szuper segítséget kapnak a kirándulásokhoz

agrarszektor.hu
350 képpel és csaknem 20 erdőtársulással bővítette fahatározó mobilalkalmazását az Országos Erdészeti Egyesület (OEE). Az ingyenes applikációban tovább finomodott a felhasználói élmény, teljesen megújult a megszerzett tudást ellenőrző beépített kvízjáték, és jelentősen kibővült a fényképek adatbázisa. Az Egyesület az új verzió kiadása alkalmából nyereményjátékot hirdetett meg a Facebookon, amely az alkalmazás használatára és a beazonosított fákról készített képek posztolására invitálja a természetbarátokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2020 szeptemberétől elérhető a mobiltelefonos alkalmazások áruházaiban az Országos Erdészeti Egyesület által fejlesztett terepi fahatározó alkalmazás, a Fa Book bővített, rendszerezett verziója - írja közleményében az egyesület. Az Android és iOS operációs rendszerekkel kompatibilis, frissített program továbbra is ingyenesen tölthető le. A letöltött és telepített alkalmazás offline, kikapcsolt mobilhálózattal is használható. Az applikáció a hazai erdőkben előforduló 111 fa- és cserjefaj, illetve fajcsoport, valamint 33 erdőtársulás terepi azonosításában nyújt segítséget.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

A frissítés során 350 képpel és csaknem 20 erdőtársulás leírásával bővítették az applikáció anyagát. A fajok képállományának többségét rügy, kéreg és habitus fotókkal egészítették ki, ami segíti a növényhatározást és reagál a felhasználói igényekre. Újdonság továbbá, hogy a fa- és cserjefajok leírását 7 szempont szerint rendszerezték, növelve ezzel az átláthatóságot és könnyítve az információk közötti eligazodást. A rendszerezés magában foglalja az erdőtársulások fajokhoz rendelését is. A megújult Fa Book által megszerzett tudás ellenőrzésére az appban található játékot is lecserélték, a felhasználók a fajokhoz és társulásokhoz rendelt képek felismerésével tesztelhetik ismereteik bővülését.

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Az applikáció elsődleges funkciója továbbra is a vizuális meghatározás, amelynek során egyszerű ikonok segítik a határozás folyamatát. A növények ismérvei alapján tudjuk szűkíteni a potenciális fajok listáját, minden helyes lépésünkkel közelebb kerülünk a meghatározandó fajhoz, ahol végül a fotók segítik az azonosítást. A bővített képállománnyal a sikeres határozásra már a rügyfakadás idején, vagy vegetációs időszakon kívül is van esélyünk.

A munkát az Agrárminisztérium támogatta, szakmai partnerként a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának oktatói vettek részt. Az alkalmazás megújulásával egyidőben 300 képpel bővült a fabook.oee.hu honlap is, ahonnan a fajok fotóanyagát szabadon lehet letölteni és felhasználni. A weboldal célja az erdővel kapcsolatos ismereteket oktató pedagógusok, az erdei iskolák nevelői, a diákok és az érdeklődő természetjárók számára olyan egységes, szakmai szempontból is ellenőrzött képanyag rendelkezésre bocsátása, ami segítheti az ismeretterjesztő és az oktató-nevelő munkát. A bárki számára elérhető szolgáltatás használatának egyedüli feltétele a képek forrásának pontos feltüntetése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?