2018. június 23. szombat Zoltán

Hírek - Növény

Enyhe időben folytatódhatnak a munkák a földeken

Az ország nagy részén a hét elején is folytatódik a hétvégét is jellemző, száraz, csendes őszi idő. Csak a nyugati, délnyugati országrész időjárására lesz hatással egy tőlünk délnyugatra örvénylő ciklon, amely arrafelé felhős, esős időt okoz. Szerdától mindenütt változékonyabbra fordul az idő, de nagyobb mennyiségű csapadék a jelenlegi számítások szerint csak vasárnap valószínű. Jellemzően az átlagosnál enyhébb időre van kilátás.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A mögöttünk álló héten többnyire száraz időben lehetett haladni az őszi talajmunkákkal illetve a néhol még befejezetlen betakarítással. Csak az ország nyugati, délnyugati illetve keleti, északkeleti határszélein hullott csapadéknyom és 2 miliméter közötti eső. A gyakran élénk szél szintén kedvező feltételeket teremtett a talajok szikkadásához, száradásához. Így a talaj felső 20 centiméteres rétege a legtöbb helyen nedves, de nem sáros. A legtöbb nedvesség a 20-50 centiméteres talajrétegben található, a korábbi jelentős esőkből származó víz már leszivárgott. Az alsóbb talajrétegek elsősorban délnyugaton telítettek - írja a met.hu.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


A Dunántúl keleti részén illetve a Tiszántúlon 50 centiméteres mélység alatt már jelentős vízhiány van.

A mélyműveléses munkák során ezzel együtt is fokozott figyelmet kell fordítani az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulására, annak lehetőség szerinti megelőzésére a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), a fölösleges csapadékot elvezető vápák, csatornák tisztán tartásával.

Az ország nagy részén a hét elején is folytatódik a hétvégét is jellemző, száraz, csendes őszi idő, csak a nyugati, délnyugati országrész időjárására lesz hatással egy tőlünk délnyugatra örvénylő ciklon, amely arrafelé felhős, esős időt okoz. Szerdától mindenütt változékonyabbra fordul az idő, de nagyobb mennyiségű csapadék a jelenlegi számítások szerint csak vasárnap valószínű. Jellemzően az átlagosnál enyhébb időre van kilátás.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképe még az októberi zöldtömeg állapotokat tükrözi.
A gyümölcsösökben és az erdővel borított területeken jelentősen csökkent a zöldtömeg aránya, míg az őszi vetés keléséből adódóan a szántóföldeken többfelé nőtt a vegetációs index értéke. A vetésforgó miatt azonban erősen mozaikos a kép a szántóföldi területeken. Az NDVI anomália térképe szerint az ország délnyugati kétharmadán nagyobb a zöldtömeg aránya az átlagos október közepi értékekhez képest.

Az előttünk álló héten napos és erősen felhős területek és időszakok váltakoznak majd. Eső szerdáig csak nyugaton, délnyugaton valószínű, ott azonban a 10 millimétert is elérheti. Szerdán és csütörtökön többfelé számítani kell kisebb esőkre, de a csapadék mennyisége jellemzően csapadéknyom és 2 milliméter között marad. Pénteken és szombaton napközben csak elszórtan várható minimális mennyiségű eső, majd vasárnap dél-délkelet felől egyre többfelé ered el az eső.

A hét első felében a keleties szél élénkül meg többször, többfelé, a hét közepe többnyire szélcsendesnek ígérkezik, majd a hétvégén előbb élénk délnyugati, vasárnap estétől északnyugatira forduló szélre kell számítani.

A hőmérséklet többnyire a sokéves átlagnál kissé magasabban alakul a héten. A legmelegebb órákban a hét első napjaiban 10 és 15 fok közötti értékek várhatók, csak a tartósan borult, esős délnyugati határszélen valószínű hűvösebb. Majd szerdától néhány fokkal visszaesik a nappali felmelegedés mértéke, de még ekkor is 9-13 fok közötti értékek lesznek a jellemzők. Vasárnaptól hűl tovább az idő. Számottevő, nagy területre kiterjedő fagyra továbbra sem kell számítani, de a hét elején keleten, északkeleten, szombaton pedig többfelé lehet gyenge fagy a fagyzugos területeken.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu