Érdekes hírek érkeztek: ez durván megdobhatja a magyar kukorica árát

MTI
Áremelkedést várnak a kukoricatermelők a hamarosan felpörgő aratás után - értesült szerdai számában a Világgazdaság. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a lapnak azt mondta, arra számít, hogy Nyugat-Európában kifejezetten nagy kereslet lesz a kukoricára, ez pedig a magyar árakra is hatni fog.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet a Nemzetközi Gabonatanács legfrissebb elemzését idézte, amely szerint a 2018-2019-es gazdasági évben 1100 millió tonnára becsülhető a kukorica globális kibocsátása, de ez a mennyiség nem fedezi az 1139 millió tonnára jelzett felhasználást. Az Egyesült Államokban későn vetettek, ami miatt tavalyhoz képest 4 százalékkal csökkenhet az ottani kukoricatermelés.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A jelenlegi piaci árak mindazonáltal ezeket a várakozásokat még nem tükrözik. Az elemzők a tavalyinál 3 százalékkal magasabb, 63,5 millió tonnás uniós termést várnak, a magyar agrártárca pedig az előző évinél 8,5 százalékkal több, 8 millió tonnás betakarított mennyiségre számít. Az árutőzsdei jegyzések az elmúlt hetekben lefelé tartottak, a NAIK adatai szerint augusztus végén a magyarországi fizikai piacon az egy évvel korábbinál csaknem 11 százalékkal alacsonyabb, átlagosan 41,5 ezer forint volt a tonnánkénti termelői ár.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?