2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Növény

Érik a gabona-krízis Spanyolországban: súlyos takarmányhiány jöhet?

Súlyos gabonaveszteséggel kénytelen idén szembenézni Spanyolország. Az előzetes becslések szerint mintegy 20-40 százalékkal esik vissza a termés az év eleji csapadékhiány és a korán érkezett hőség miatt.
 
 

A legnagyobb spanyol gabonatermelő régiót is súlyosan érinti az aszályos időjárás. Az előzetes becslések szerint 20-40%-kal esik vissza a termés az év eleji csapadékhiány és a korán érkezett hőség miatt - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Spanyolországban országos szinten mintegy 17,2 millió tonnás gabonatermés várható, ami nagyjából 7 millió tonnával kevesebb a tavalyi évhez képest. A kedvezőtlen időjárás Kasztíliát és Leónt, vagyis Spanyolország legnagyobb termelővidékét sújtja a leginkább. A régió egyes területein idén az 50%-ot is meghaladó mértékben esik vissza a termés tavalyhoz képest, míg Zamorában a 60%-ot is elérheti a csökkenés. Kasztília, valamint Aragónia is komoly, 21%-os visszaeséssel számolhat.

A mezőgazdasági szakemberek szerint évről évre nagyobb a hőség az országban, ezzel pedig arányosan csökken a termés, mivel a növények nem bírják ki az extrém időjárást. A szervezetek ezért vetőmagcégekkel együttműködve próbálnak olyan magokat kifejleszteni, amelyek jobban tűrik a forróságot és a szárazságot. A problémát súlyosbítja az orosz-ukrán háború is, ugyanis a spanyol kormány Ukrajnától szerezte be a gabonaáru jelentős részét. A takarmánynak szánt kukoricából már most hiány van, és elkezdték felélni a tartalékkészleteket, hogy el tudják látni az állatokat.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!