Érik a gabona-krízis Spanyolországban: súlyos takarmányhiány jöhet?

Érik a gabona-krízis Spanyolországban: súlyos takarmányhiány jöhet?

agrarszektor.hu
Súlyos gabonaveszteséggel kénytelen idén szembenézni Spanyolország. Az előzetes becslések szerint mintegy 20-40 százalékkal esik vissza a termés az év eleji csapadékhiány és a korán érkezett hőség miatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A legnagyobb spanyol gabonatermelő régiót is súlyosan érinti az aszályos időjárás. Az előzetes becslések szerint 20-40%-kal esik vissza a termés az év eleji csapadékhiány és a korán érkezett hőség miatt - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Spanyolországban országos szinten mintegy 17,2 millió tonnás gabonatermés várható, ami nagyjából 7 millió tonnával kevesebb a tavalyi évhez képest. A kedvezőtlen időjárás Kasztíliát és Leónt, vagyis Spanyolország legnagyobb termelővidékét sújtja a leginkább. A régió egyes területein idén az 50%-ot is meghaladó mértékben esik vissza a termés tavalyhoz képest, míg Zamorában a 60%-ot is elérheti a csökkenés. Kasztília, valamint Aragónia is komoly, 21%-os visszaeséssel számolhat.

A mezőgazdasági szakemberek szerint évről évre nagyobb a hőség az országban, ezzel pedig arányosan csökken a termés, mivel a növények nem bírják ki az extrém időjárást. A szervezetek ezért vetőmagcégekkel együttműködve próbálnak olyan magokat kifejleszteni, amelyek jobban tűrik a forróságot és a szárazságot. A problémát súlyosbítja az orosz-ukrán háború is, ugyanis a spanyol kormány Ukrajnától szerezte be a gabonaáru jelentős részét. A takarmánynak szánt kukoricából már most hiány van, és elkezdték felélni a tartalékkészleteket, hogy el tudják látni az állatokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03