2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Növény

Erre készülj a hétvégén - Hatalmas sorok lesznek a virágboltoknál

Az anyák napja az egyik legfontosabb nap a virágkereskedelemben, azonban a középiskolai ballagások miatt megoszlik a forgalom. A piaci szereplők becslése szerint a kínálatban ilyenkor mintegy 20-30 százalék körüli a hazai virág aránya, a többi importáru. Anyák napja idején akár a duplájára nőhet az árbevétele egy-egy virágüzletnek egy átlagos vasárnaphoz képest, de kiemelkedő a forgalom ilyenkor a kertészeti árudákban is.
 
 

Május első vasárnapja hagyományosan az anyák napja, ilyenkor – a nőnaphoz hasonlóan – jelentősen megugrik a virágárusok forgalma – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképéből. Már a hétvégi nap előtt nagyon nagy a választék, a vevők leginkább a színes, tavaszias-nyárias színű vágott virágokból álló vegyes – nagyobb értékű – csokrokat keresik, ezek és a cserepes virágok alkotják a forgalom markáns részét. Egy-egy szál virágot csak abban az esetben vásárolnak, ha az valami extra különlegesség. Egyre kevésbé trend a túlzott csomagolás. Sokkal kedveltebbek a zöldekkel, természetes anyagokkal lezárt csokrok, készítmények. Divatos a virágdoboz és a cserepes virágok, növények egy szép kaspóban vagy díszítve. Továbbá igen népszerűvé váltak a virág mellé vásárolt ajándéktárgyak is.

Jellemzően a tulipánok, a fréziák, a Lisianthus, a Helleborus, a boglárkák, a gerbera és a rózsák a legkedveltebbek. A piaci szereplők becslése szerint a kínálatban ilyenkor mintegy 20-30 százalék körüli a hazai virág aránya, a többi importáru. Anyák napja idején – a területi elhelyezkedéstől függően – akár duplájára nőhet az árbevétele egy-egy virágüzletnek egy átlagos vasárnaphoz képest. Ugyancsak kiemelkedő a forgalom ezen a hétvégén a kertészeti árudákban is. Az átlagos vásárlás 3-5000 forint közé tehető.

A piaci szereplők tapasztalatai szerint az elmúlt 7-8 évben az anyák napja és a középiskolai ballagások között megoszlik a virágforgalom, mivel a két időpont között néhány nap telik el. Vannak olyan üzletek, amelyek az idei időszakban – a rendkívül sok vásárló miatt – már nem tudnak rendelést felvenni az anyák napjára. Mint beszámoltak róla, a két jeles eseményre teljesen más virágokat vásárolnak a családok, így igen nehéz a keresleti igényeket kielégíteni, a megfelelő árut a hazai vagy a külföldi kertészetektől beszerezni. Mindez nehezíti a virágkötők és virágkereskedők alkalmazkodását a kereslethez.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!