Erre készülj a hétvégén - Hatalmas sorok lesznek a virágboltoknál

agrarszektor.hu
Az anyák napja az egyik legfontosabb nap a virágkereskedelemben, azonban a középiskolai ballagások miatt megoszlik a forgalom. A piaci szereplők becslése szerint a kínálatban ilyenkor mintegy 20-30 százalék körüli a hazai virág aránya, a többi importáru. Anyák napja idején akár a duplájára nőhet az árbevétele egy-egy virágüzletnek egy átlagos vasárnaphoz képest, de kiemelkedő a forgalom ilyenkor a kertészeti árudákban is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Május első vasárnapja hagyományosan az anyák napja, ilyenkor - a nőnaphoz hasonlóan - jelentősen megugrik a virágárusok forgalma - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképéből. Már a hétvégi nap előtt nagyon nagy a választék, a vevők leginkább a színes, tavaszias-nyárias színű vágott virágokból álló vegyes - nagyobb értékű - csokrokat keresik, ezek és a cserepes virágok alkotják a forgalom markáns részét. Egy-egy szál virágot csak abban az esetben vásárolnak, ha az valami extra különlegesség. Egyre kevésbé trend a túlzott csomagolás. Sokkal kedveltebbek a zöldekkel, természetes anyagokkal lezárt csokrok, készítmények. Divatos a virágdoboz és a cserepes virágok, növények egy szép kaspóban vagy díszítve. Továbbá igen népszerűvé váltak a virág mellé vásárolt ajándéktárgyak is.

Jellemzően a tulipánok, a fréziák, a Lisianthus, a Helleborus, a boglárkák, a gerbera és a rózsák a legkedveltebbek. A piaci szereplők becslése szerint a kínálatban ilyenkor mintegy 20-30 százalék körüli a hazai virág aránya, a többi importáru. Anyák napja idején - a területi elhelyezkedéstől függően - akár duplájára nőhet az árbevétele egy-egy virágüzletnek egy átlagos vasárnaphoz képest. Ugyancsak kiemelkedő a forgalom ezen a hétvégén a kertészeti árudákban is. Az átlagos vásárlás 3-5000 forint közé tehető.

A piaci szereplők tapasztalatai szerint az elmúlt 7-8 évben az anyák napja és a középiskolai ballagások között megoszlik a virágforgalom, mivel a két időpont között néhány nap telik el. Vannak olyan üzletek, amelyek az idei időszakban - a rendkívül sok vásárló miatt - már nem tudnak rendelést felvenni az anyák napjára. Mint beszámoltak róla, a két jeles eseményre teljesen más virágokat vásárolnak a családok, így igen nehéz a keresleti igényeket kielégíteni, a megfelelő árut a hazai vagy a külföldi kertészetektől beszerezni. Mindez nehezíti a virágkötők és virágkereskedők alkalmazkodását a kereslethez.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02