Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a francia kajsziültetvényekről

Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a francia kajsziültetvényekről

agrarszektor.hu
Az Agreste május 1-én hozta nyilvánosságra legfrissebb adatait a francia kajsziültetvények állapotáról. A pillanatnyi helyzet szerint két rossz évet követően átlagos termés várható. Az Agreste május 1-i gyorsjelentése szerint Franciaország három fő termesztőkörzetében összesen 128 ezer tonna körüli kajszitermés várható az idei évben, ami csaknem átlagos szintnek felel meg.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tavalyi, 2021-es év katasztrofális volt, a betakarított mennyiség a 60 ezer tonnát sem érte el a kemény tavaszi fagyok miatt, de a 2020-as évben is csak 85 ezer tonnát szüretelhettek a derék gallok. A 2021-es évben szerencsétlenül érintette a termelőket az is, hogy a kajszi ára csak 3%-kal volt magasabb a 2020-as áraknál (igaz ez a szint már eleve magas volt), ami nem kárpótolta a gazdákat a fagyok okozta veszteségeikért. Ráadásul a termés minősége az idény elején (májusban és június elején) annyira heterogén volt, hogy sokan "lekvárhoz való" minősítéssel árulták portékájukat. A kereslet is visszafogottnak bizonyult, ami a készletek felhalmozódásához vezetett, különösen, hogy a piacon ekkor jelen volt még az import spanyol áru is. Május-június során ezért tavaly 25%-kal kevesebb kajszit vásároltak a francia háztartások - írja a FruitVeb.

EZ IS ÉRDEKELHET

A három nagy kajszitermelő régió

Franciaországban három nagy termesztőkörzet teszi ki az országos termés szinte 100%-át (egész pontosan több mint 98%-ot). Ezekben közös, hogy az ország legnaposabb régiói, általában itt a legenyhébb a tavaszi időjárás (kivéve persze a kivételesen fagyos 2020-at és 2021-et), ráadásul a talajok is kiválóak a gyümölcs termesztéséhez. A három körzet mindegyike jellemző fajtákkal rendelkezik, és egymáshoz képest időben egy kicsit el is vannak tolva a szezoncsúcsok, azaz szerencsés esetben nem egyszerre ömlik piacra az összes kajszi. Messze a legnagyobb a termesztőkörzetek közül Auvergne-Rhone-Alpes, ami nagyjából a Rhone völgyét jelenti, ide ebben az évben 6100 hektárról 67,4 ezer tonna termést várnak. (Csak ez a körzet önmagában nagyobb, mint Magyarország teljes kajszitermő területe, ami idén 5630 hektár körül alakul). Ez a Bergeron hazája, de jellemző fajták még a Bergeval és az Orangé de Provence is. A tavalyi, 2021-es évben itt borotváltak a legkeményebben a tavaszi fagyok, a szokásos 45-60 ezer tonna körüli termésnek a harmada sem maradt a fákon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azért az idén sem úszta meg teljesen a körzet a kemény fagyokat, így két kisebb területen, Baronnies környékén (a 12 ezer tonnás várt termésből már csak 4 ezerre számítanak) és az Ardèche folyó völgyében tapasztaltak jelentős károkat. Baronnies abból a szempontból különösen szerencsétlennek számít, hogy tavaly sikerült elfogadtatni a mi Gönci kajszinkhoz hasonló oltalom alatt álló földrajzi jelzést (OFJ-t) a szűk régióból származó gyümölcsökre. A Rhone völgyében részint a szél, részint felhősödés akadályozta meg idén a kisugárzási fagy kialakulását. A második legnagyobb körzet Languedoc-Roussillon, ahová az idén 3900 hektárra 42,7 ezer tonna termést becsülnek. A régió jellemző fajtái a Royal Roussillon és a Soledane. Általában ez a legkorábban érő körzet, és a tavalyi évet is itt sikerült megúszni a többi régióhoz képest a legkisebb veszteségekkel. Idén a fagy elleni védekezés hatékony volt, de a virágzást követően nagy mennyiségű csapadék hullott a régióban. Sok helyen tapasztaltak Monilia-fertőzést, így a hozamok minden bizonnyal valamelyest csökkenni fognak egy normál évhez képest.

A harmadik, legkisebb területű körzet Provance-Alpes-Cote d'Azur, barátoknak és üzletfeleknek röviden csak PACA. Az 1500 hektáros területre az idei évre 19500 tonna kajszitermést jósol az Agreste a tavalyi és tavalyelőtti nagy terméskiesést követően, itt a jellemző fajták az Orangered és a Bergarouge. A körzetre márciusban és áprilisban két fagyos időszak csapott le, de a védekezés hatásosnak bizonyult, csak mérsékelt károkat okozott. A termés csaknem el fogja érni a 2018-2019 évek szintjét. Általában a legkorábban Roussillonban kezdődik meg a betakarítás, itt a szezon május közepétől július közepéig szokott tartani, bár idén valószínűleg a Rhone-völgyében kezdődik meg előbb az idény néhány korai fajtával. Május végén szokott beindulni a szezon a PACA régióban, majd június elejétől szeptember közepéig a Rhone-völgye, a legfőbb termőkörzet vesz át a stafétabotot.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03