2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende

Hírek - Növény

Északon fejlődik, délen szenved a tejipar

Az EU északi államaiban emelkedik a tejtermelés, meglovagolva a tej nemzetközi árának fokozatos emelkedését, miközben a déli tagállamokban még mindig a gazdasági világválság hagyatékát próbálják kiheverni.
 
 

Bár az Európai Unió összesített adatai között nem látszik, éles különbségek vannak az északi illetve a déli tagállamok tejtermelési adatai között. Míg Franciaország, Németország vagy Hollandia folyamatosan emeli a tejtermelő teljesítményét, ráadásul élvezi kimagasló exportját, addig Spanyolország, Görögország vagy Portugália nehezen tud alkalmazkodni a lassuló világgazdasági tendenciákhoz.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kijelentette, hogy míg a nyers tej termelése az észak-európai országokban fokozódik, ugyan ilyen mértékben csökken a déli régió részvállalása.

Franciaországban a nyers tej például 10%-kal, kilógramonként 29,7 eurócentre drágult, köszönhetően elsősorbana belföldi kereslet megemelkedésének valamint az exportkilátások javulásának. Az EU-n kívülre például megduplázódott a tejpor export, a francia sajtot pedig Oroszország és Japán is importálja.

A német gazdák is élvezik a 30,7 euró centes kilónkénti árakat, ráadásul a sajt export is ugrásszerűen megnőtt az EU-n kívüli országokba, különösen Svájcba.

Ugyanakkor a déli illetve keleti régiókban a kedvezőtlen gazdasági feltételek miatt rengeteg gazdaság kénytelen bezárni: Spanyolországban például közel 1200 termelő ment csődbe. Emellett Romániában és Bulgáriában is csökken a belföldi kereslet, mivel a felvásárlók aggódnak a sok rossz, élelmiszer biztonsággal kapcsolatos hír miatt. A román üzemeknek szállított tej 40%-a nem felel meg az EU szabványoknak, ezért a feldolgozók szorgalmazzák az import lehetőségét.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu