Ételünk és jövőnk: Mesterséges fotoszintézis jelentheti a megoldást a globális felmelegedésre és az emiatt várhatóan csökkenő terméshozamokra?

Ételünk és jövőnk: Mesterséges fotoszintézis jelentheti a megoldást a globális felmelegedésre és az emiatt várhatóan csökkenő terméshozamokra?

Takarék Agrár24
Az emberiség egyre több mindent tanul a növényektől, eredendően táplálkozási céllal. De most az egyik legújabban publikált tudományos eredmény a mezőgazdaság számára is jó hír. A sikeres tudományos kísérletek és prototípus szerint már nem állunk messze attól, hogy "mesterséges fotoszintézist" hozzunk létre a napelemekhez hasonló, skálázható táblákkal, lapokkal. Egy ilyen költséghatékony megoldás a széndioxid kibocsátási problémákra és a globális felmelegedés lassítására is gyökeresen új, eddig nem ismert lehetőséget biztosítana.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tudósok által épített kísérleti eszköz, amit 'photosheet'-nek kereszteltek, széndioxidot, vizet és a nap sugarait használja fel, amelyekből oxigént és hangyasavat állít elő. A hangyasav eltárolható, közvetlenül felhasználható, vagy hidrogénné is átalakítható üzemanyag felhasználási céllal. Jó hír, hogy nincs szükség drága alapanyagokra és katalizátorra a széndioxidból többek közt oxigént előállító reakció sikerességéhez, amely ezek után önjáróvá válik napsugárzás mellett.

A tudósok maguk is meglepődtek, hogy mennyire hatékony az új folyamat, szinte semmilyen melléktermék nem keletkezik - a korábbi kísérleteiknél ezekkel több gond is volt -, csupán tiszta oxigén és hangyasav. A prototípus egyelőre 20 négyzetcentiméter felületű, de elvileg könnyen és különösen magas költségek nélkül skálázható nagyobb méretre is. A hangyasav megfelelő oldat formájában biztonságosan tárolható és később átalakítva üzemanyag célra felhasználható.

Minden kísérleti technológia csak évek múltán tud kereskedelmi forgalomba kerülni, de mindenképp biztató, hogy több hasonló kísérlet is zajlik, részben sikeresen a globális felmelegedés leküzdése érdekében. Kánikula esetén a növények csökkentik a gázcsere mennyiségét a víz megőrzése érdekében, de ezzel a saját fotoszintézisük hatékonysága is romlik, ami negatívan hat a terményhozamokra. Ha sikeres és költséghatékony lesz a mesterséges "fotosztetizáló" táblák előállítása és felhasználása, a klímaváltozás lassítása révén a mezőgazdaság számára is előnyöket hordozhat. 

Forrás: https://www.sciencealert.com/new-artificial-photosynthesis-device-creates-energy-from-co2-water-and-sunlight

Írta: Antal Áron - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?