2020. október 22. csütörtök Előd

Hírek - Növény

Ételünk és jövőnk: Mesterséges fotoszintézis jelentheti a megoldást a globális felmelegedésre és az emiatt várhatóan csökkenő terméshozamokra?

Az emberiség egyre több mindent tanul a növényektől, eredendően táplálkozási céllal. De most az egyik legújabban publikált tudományos eredmény a mezőgazdaság számára is jó hír. A sikeres tudományos kísérletek és prototípus szerint már nem állunk messze attól, hogy „mesterséges fotoszintézist” hozzunk létre a napelemekhez hasonló, skálázható táblákkal, lapokkal. Egy ilyen költséghatékony megoldás a széndioxid kibocsátási problémákra és a globális felmelegedés lassítására is gyökeresen új, eddig nem ismert lehetőséget biztosítana.
 
 

A tudósok által épített kísérleti eszköz, amit ’photosheet’-nek kereszteltek, széndioxidot, vizet és a nap sugarait használja fel, amelyekből oxigént és hangyasavat állít elő. A hangyasav eltárolható, közvetlenül felhasználható, vagy hidrogénné is átalakítható üzemanyag felhasználási céllal. Jó hír, hogy nincs szükség drága alapanyagokra és katalizátorra a széndioxidból többek közt oxigént előállító reakció sikerességéhez, amely ezek után önjáróvá válik napsugárzás mellett.

A tudósok maguk is meglepődtek, hogy mennyire hatékony az új folyamat, szinte semmilyen melléktermék nem keletkezik – a korábbi kísérleteiknél ezekkel több gond is volt -, csupán tiszta oxigén és hangyasav. A prototípus egyelőre 20 négyzetcentiméter felületű, de elvileg könnyen és különösen magas költségek nélkül skálázható nagyobb méretre is. A hangyasav megfelelő oldat formájában biztonságosan tárolható és később átalakítva üzemanyag célra felhasználható.

Minden kísérleti technológia csak évek múltán tud kereskedelmi forgalomba kerülni, de mindenképp biztató, hogy több hasonló kísérlet is zajlik, részben sikeresen a globális felmelegedés leküzdése érdekében. Kánikula esetén a növények csökkentik a gázcsere mennyiségét a víz megőrzése érdekében, de ezzel a saját fotoszintézisük hatékonysága is romlik, ami negatívan hat a terményhozamokra. Ha sikeres és költséghatékony lesz a mesterséges „fotosztetizáló” táblák előállítása és felhasználása, a klímaváltozás lassítása révén a mezőgazdaság számára is előnyöket hordozhat. 

Forrás: https://www.sciencealert.com/new-artificial-photosynthesis-device-creates-energy-from-co2-water-and-sunlight

Írta: Antal Áron – Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu