2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Növény

Évkezdés: már lehet fejtrágyázni, de csak a megengedett területeken

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében hívta fel rá a figyelmet, hogy a téli trágyázási időszakon belül február 1-től az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett. A nitrátérzékeny területeken azonban még nem lehet trágyázni.
 
 

Az ország mezőgazdasági területéből közel 4 013 100 hektárnyi nitrátérzékenynek minősül, ahol trágyát kijuttatni október 31. és február 15. között nem lehet, tekintve, hogy ezen időszakban a víz mozgása dominánsan a gravitációt követve lefelé irányul, olvasható a NAK oldalán. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor töltődhetnek fel az ország talajai vízzel, ha azt az agrotechnikai hibák (pl. eketalpréteg) nem akadályozzák meg. Ebben a tilalmi időszakban a csapadék a mélyebb rétegekbe juthat, s magával viheti a mobilis tápanyagokat, mint pl. a nitrátionok. A növényzettel borított, magasabb hőmérsékletű időszakban, amikor a trágyakijuttatás nem tiltott, a kimosódás kockázata már nem jellemző, hiszen a növényi gyökérzet szívó hatása illetve a párolgás felfelé irányuló vízmozgást eredményezhet. (Természetesen a tilalmi időszak módosítása igényként merül fel, de a jelenlegi szabályozás szerinti időszak a fenti.)

A téli trágyázási időszakon belül február 1-től az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett. Trágyázószer talajra ez időszakban sem kerülhet, ha a talaj fagyott, vízzel telített, vagy hóval borított. A nitrátrendelet módosításához kapcsolódóan a NAK kezdeményezte valamennyi őszi vetésű kultúra esetében a február 1-től történő fejtrágyázás lehetőségét, azonban az Európai Bizottság a tilalmi időszak ilyen jellegű rövidítését akkor fogadja el, ha tényekkel alátámasztottan bizonyítható, hogy ez nem okozza, nem okozhatja a környezet nitrátterhelését. A vizsgálatok elkészítése indokolt tehát.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu