2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Növény

Évkezdés: mától lehet trágyázni, de csak a szabályok teljes betartása mellett

Február 15-e után a nitrátérzékeny területeken is megkezdhető a trágyázás, amennyiben a talaj nem fagyott, vízzel nem telített, és összefüggő hótakaró sem borítja. A kijuttatás csak a vonatkozó szabályok teljes betartása mellett engedélyezett, ezek megszegése komoly következményekkel járhat, figyelmeztetnek a hatóságok.
 
 

Ügyelni kell azonban arra, hogy amennyiben műtrágyáznak, úgy legyen az érintett területre 5 évnél nem régebbi talajvizsgálat, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Csak annyit juttassanak ki, amennyi a talajadatok és a növény igénye megkíván, tehát készítsenek tápanyag-gazdálkodási tervet is. Nitrátérzékeny területen a termesztett növényekhez maximálisan kijuttatható nitrogénhatóanyag-értékeket a 59/2008 (IV.29.) FVM rendelet 3-4. melléklete tartalmazza. Műtrágya 12%-nál meredekebb lejtésű terület talajára csak haladéktalan bedolgozás mellett juttatható ki. A 12% feletti lejtős terület a www.mepar.hu oldalon ellenőrizhető. Amennyiben még istállótrágya kijuttatása is tervezett, azt mindenképpen haladéktalanul a talajba kell forgatni. Ez a gazdálkodó érdeke is, hiszen így a nitrogén sem illan el ammónia formájában, hanem a növényt is táplálja.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Hígtrágya alkalmazása a talajvédelmi terv alapján a talajvédelmi hatóság felé történő bejelentéssel lehetséges, ugyanakkor a szennyvíziszap, az engedélyokirattal nem rendelkező szennyvíziszap-komposzt a talajvédelmi hatóság engedélyével a tulajdonos, a földhasználó hozzájárulásával használható fel a tápanyagpótlásban, a talaj szervesanyag-ellátásában. Fontos, hogy a szerves eredetű – istállótrágya, hígtrágya, szennyvíziszap stb. – nitrogén kijuttathatósági maximuma 170 kg/ha/év.

Amennyiben az állatsűrűségből származóan a kijuttatott trágya az 59/2008 (IV.29.) FVM rendelet 1. mellékletében szereplő adatok alapján meghaladta éves szinten a 120 kg/ha nitrogénhatóanyag-mennyiséget, úgy a téli legeltetés nem megengedett. Ezen esetben február 15-e után már lehetséges a legelők túllegeltetésének elkerülése mellett. Amennyiben a terület egyben NATURA 2000 védettséggel rendelkezik, úgy a legeltetéshez április 23-ig szükséges a természetvédelmi hatóság engedélye. Ültetvények esetében 15%-nál meredekebb lejtésű területeken csak erózió elleni védelem biztosításával juttatható ki trágya. Míg 17% felett trágya nem juttatható ki a talajra.

Trágyázásnál ügyelnünk kell a vízvédelmi sávok betartására, melyekre az alábbiak szerint trágya nem juttatható ki:

 • műtrágya felszíni vizek partvonalának 2 méteres sávjában;
 • szerves trágya a tavak partvonalától mért 20 méteres sávban, egyéb felszíni vizektől mért 5 méteres sávban; a védőtávolság 3 m-re csökkenthető, ha a mezőgazdasági művelés alatt álló tábla 50 m-nél nem szélesebb és 1 hektárnál kisebb területű,
 • forrástól, emberi fogyasztásra, illetve állatok itatására szolgáló kúttól mért 25 méteres körzetben.

A fenti szabályok a kölcsönös megfeleltetés részét is képezik, tehát be nem tartásuk ellenőrzés során az érintett területre jutó támogatási összeg csökkentését is jelenthetik.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu