Extrém hideg tarolja le Magyarországot: mutatjuk, hova, mikor ér

Extrém hideg tarolja le Magyarországot: mutatjuk, hova, mikor ér

agrarszektor.hu
Markáns lehűlés kezdődik szerda estétől, csütörtökre bezúdul a hideg az országba.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szerda este északnyugat felől érkezik a hidegbetörés, csütörtök reggel keleten melegebb lesz, mint délután - írja az Időkép. Míg szerda délután a déli tájakon 10-13 fokig melegszik a levegő, az esti órákban északnyugat felől megkezdődik a szibériai hideg légtömeg beáramlása. Várhatóan késő este a Dunántúl északi felét beteríti a fagyos levegő, éjféltájt már az ország nyugati felét. Hajnalra eléri a Tisza vonalát. Miközben délkeleten még 5-7 fok lesz ekkor, északnyugaton -7, -5 fokig süllyed a hőmérséklet. A Tiszántúlon a reggeli, kora délelőtti órákban kezd lehűlni a levegő, így délután alacsonyabb értékeket mérhetünk, mint reggel.

Az Időkép az alábbi videón mutatja be a fagyos légtömeg időben, térben várható beáramlását:

Csütörtök délután országos fagyra kell számítani, -7 és 0 fok között alakul a hőmérséklet, a legtovább délkeleten tart ki az enyhébb idő. A hidegfronttal beáramló fagyos levegő útját viharos északnyugati szél kíséri, a Dunántúlon napközben 100 km/órát elérő lökések lehetnek, a süvítő fagyos szél pedig sokat ront hőérzetünkön. 

Északnyugaton az esti órákban havas esőbe, hóba vált az eső, a halmazállapot-váltás során rövid ideig ónos eső eshet. Éjjel egyre inkább a keleti és északi tájakra szorul vissza a csapadék és mivel keletre ér legkésőbb a lehűlés, itt vált legkésőbb hóba az eső. Északon viszont már havazással indulhat a nap, de több helyen ónos esővel kell számolni.

Címlapkép forrása: MTI/Komka Péter

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?