Ez a módszer működik: így növelheted tonnákkal a terméshozamot a földeken

Ez a módszer működik: így növelheted tonnákkal a terméshozamot a földeken

agrarszektor.hu
Bármely termőterületen akár két és fél tonnával is növelni lehetne a hektáronkénti kukoricahozamot, derült ki a K&H Agrár Klubon. A szakértők azt is elmondták, hogyan: alaposan ismerni kell a föld és az időjárás adottságait, és kizárólag az ezekhez megfelelő fajtát és talajjavítószereket érdemes alkalmazni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az utóbbi két évtizedben jelentősen javult a kukoricatermesztés hatékonysága hazánkban, azonban még így is számottevő lemaradásban vagyunk a nyugat-európai országokhoz képest - írja közleményében a K&H Bank. A német terméshozamnak a magyar gazdák mintegy kétharmadát takaríthatják be. Ennél is szemléletesebb, hogy a világon valaha elért legnagyobb hektáronkénti termés 38,5 tonna volt, miközben itthon 18,5 tonnát mértek a Kukorica Termásversenyen. A sokéves hazai átlag pedig valamivel 7 tonna alatt van. 

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

A hátrány ledolgozására az olyan precíziós technológiák kínálnak megoldást, amelyekkel ésszerűbb műtrágyahasználat mellett is növelhetjük a termést. Ám másképpen, jóformán beruházás nélkül is javíthatjuk a hatékonyságot! Ha termőterületünk adottságainak pontosan megfelelő fajtát és talajjavító szereket alkalmazunk, jelentős hozamnövekedést érhetünk el kukoricatermelésben. Vagyis az innovációnak nemcsak a költséges eszközökben kell megjelennie, hanem a termesztés teljes folyamatát végig kell kísérnie

 - fejtette ki Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője a K&H Agrár Klubon.

A fajtaválasztás a kulcs

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki termőterületünkből, talajanalitikai mérések és légi felvételek elemzésével minél többet meg kell tudnunk róla. Pontosan ismernünk kell, hogy az egyes tápanyagok mekkora mennyiségben állnak rendelkezésre, milyen mélyen van a talajvíz és mekkora a föld vízmegtartóképessége, hogy célirányosabban alkalmazzuk a talajjavító szereket. Így ugyanis hektáronként egy tonnával növelhetjük a kukoricahozamot a magyarországi területek nagy részén

 - magyarázta Prof. Dr. Nagy János okleves agrármérnök, a Debreceni Egyetem professzora és az MTA doktora. Ennél is tovább megy Dr. Szieberth Dénes, a Magyar Kukorica Klub elnöke, aki szerint a legfőbb termésalakító tényező a lehullott csapadék, amelynek meghatározó szerepét csak öntözéssel és hozzá társított megfelelő tápanyag visszajuttatásával lehet. 

Ha tudjuk, hogy mekkora volt adott területen a legnagyobb termés, és azt is, hogy azt melyik hibriddel értük el, kiválaszthatjuk azt a fajtát, amelyik minden egyéb befektetés nélkül többet terem. Az így jelentkező többlethozam a kísérleti adatok és tapasztalatok szerint elérheti a 2,5-3 tonnát hektáronként, még szerényebb adottságú termőhelyeken és években is. Ideális körülmények között a különbség ennél is nagyobb lehet. A további termésnöveléshez az adott termőhely korlátozó tényezőit kell feltárni, és megszüntetni. A hibridek tőszámreakciójában jelentős a különbség, amit ha nem ismerünk, nem lehet kihasználni a változtatott sűrűségű vetés által ígért előnyöket

- mondta Dr. Szieberth Dénes. A sortávolság változtatásával kapcsolatos kérdésre kitérve még hozzátette: szokásos hazai termésszinten a talajjavításban és a technológia egyéb elemeinek optimalizálásában nagyobb a lehetőség, mint a sortávolság egyébként költséges beruházást igénylő átállításával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55