2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Növény

Ez a társaság komolyan veszi az Országfásítási Programot: rengeteg új erdőt telepítenek

Az Ipoly Erdő Zrt. kiemelten fontosnak tartja, hogy új erdőterületek létrehozásával is hozzájáruljon hazánk erdővagyonának, és az erdők szénmegkötő képességének növeléséhez. Az erdőgazdaság csatlakozott az Agrárminisztérium Országfásítási Programjához, melynek keretében, a 2019-2020-as erdősítési szezonban több helyszínen kezdte meg a talajelőkészítés munkálatait és az erdősítéseket.
 
 

Az Ipoly Erdő Zrt. Bercel község határában, 14 hektáron, közel 50 ezer csemetét és 4000 kg makkot ültet el ezekben a hetekben. A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a termőhely adottságainak leginkább megfelelő, a területen őshonos, a térségre jellemző erdőtársulásokat hozzanak létre. Így, ezekben az erdőtelepítésekben kocsánytalan tölgy csemeték és csertölgy makkok kerülnek a talajba. Az erdőterületeket növelő telepítések a következő évekre is adnak feladatokat az erdészeknek és a vállalkozásoknak, mert a létrehozott fiatal erdők további ápolást, gondozást fognak igényelni.

Az Ipoly Erdő Zrt.-nek fontos szerepe van a Börzsönyhöz erősen kötődő, nemzetközi hírű vadász és Afrika-kutató, Kittenberger Kálmán emlékezetének, szellemi örökségének gondozásában is. A társaság ezért a magyar vadászat szakmai és kulturális értékeit bemutató „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás programjának részeként és annak támogatásával, Kismaros térségében emlékerdőt létesített egy hektár területen.

A 10 ezer tölgy és vadgyümölcs csemete elültetésével kialakított erdő Kittenberger nevét viseli majd. A terv szerint, az emlékerdőhöz csatlakozik egy kis pihenőhely is, ahol emlékoszlopot helyeznek el. A helyszín egy könnyű sétával elérhető az erdőgazdaság által rekonstruált Rózsakunyhótól, amiről Kittenberger barátja és vadásztársa, Fekete István író közös vadászataikat is megörökítő műveiben olvashatunk. Az új erdőt és az emlékhelyet kerítés védi a vad károsításától, melynek létesítéséhez a területen vadgazdálkodó Börzsönyi Borostyán Vadásztársaság jelentős forrással járult hozzá.

(A cikkben felhasznált képek az Ipoly Erdő Zrt. tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu