2021. január 22. péntek Vince, Artúr

Hírek - Növény

Ez durva! 14 fokos hőmérséklet-különbség volt Vas megye két pontja között

Látványos példát láthattunk ma reggel az inverziós légrétegződésre, hiszen míg a Kendig-csúcson +7, addig Kőszegen -7 fok volt. Ez azt jelenti, hogy a két pont között 14 fok volt a hőmérséklet-különbség.
 
 

Az idei év eddigi leghidegebb reggelére ébredtünk ma - írja az Időkép. Magyarország legnagyobb részén -5 fok alá süllyedt a hőmérséklet, de az Északi-középhegység térségében -10 fok alatti értékek is előfordultak: Mihálygergén -13 fokig hűlt a levegő. 

Forrás: Időkép

Nem mindenhol volt ilyen hideg a reggel. A Kőszegi-hegységben, a Kendig-csúcs közelében üzemelő automata +7 fokot mért ma reggel, miközben a hegység lábánál fekvő Kőszegen -7 fokos fagy uralkodott. A 14 fokos hőmérséklet-különbségre egyszerű a magyarázat: erős inverziós légrétegződés alakult ki, vagyis a magasság növekedésével egyre melegebbé vált a levegő.

Forrás: Időkép

A 726 méteres tengerszinti feletti magasságban elhegyezkedő Kendig-csúcsi mérőpont és a kőszegi mérőpont között 470 méteres a szintkülönbség, ami egy inverziós helyzetben nagyon jelentősnek bizonyulhat. Nem mindenhol volt azonban ilyen meleg a hegyekben, keletebbre hidegebb volt a levegő a magasban: Nagy-Hideg-hegyen -5, Kékestetőn -7 fok volt ma reggel fél 7 környékén.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Varga György

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu