Ez hihetetlen: magyar találmány forradalmasíthatja az öntözéses növénytermesztést

Ez hihetetlen: magyar találmány forradalmasíthatja az öntözéses növénytermesztést

agrarszektor.hu
Hazai fejlesztés eredménye a Water2Farm nevű öntözésivíz-kezelő berendezés, ami egy, a meglévő öntözési rendszerekhez illeszthető egység. A berendezés egy olyan eszköz, ami a fluidumok mágneses kezelésére szolgál. Működési elve, hogy megváltoztatja a víz fizikai tulajdonságait, ezáltal jobb vízellátást biztosít, növeli a vízben oldott tápanyagok felvételét és a jobb hasznosulása által vízkészlet- és energiatakarékos, környezetkímélő megoldás. A berendezés 2019. szeptemberében használati mintaoltalmat szerzett, a fejlesztés magánfinanszírozásból zajlik, a tulajdonjog is magyar kézben van.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A ma használt vízkezelő eljárások és berendezések alapvetően három csoportba oszthatók: a vizet fizikai vagy természetes biokémiai folyamatokon keresztül oldatlan és oldott anyag tartalmában változtatják meg (szűrők, ozmotikus eljárások, természetes komponensek használata, ülepítés, ásványi adalékanyagok stb.), vagy vegyi eljárásokkal (vízkőoldás, vízlágyítás, neutralizálási folyamatok stb.), illetve ezek kombinációjával. Az Water2Farm vízkezelő eljárás az első kategóriába sorolható, kizárólag természetes - vegyianyag-mentes - alapokra épül, csökkentve a környezet további terhelését, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A berendezést az oltalom jogtulajdonosa, Bagyánszki Gábor a termelőkkel együttműködve folyamatosan teszteli és fejleszti. A tesztelés során a termelők a termőterület bizonyos részét az úgynevezett "kezelt" vízzel látják el. A mágneses kezelés az öntözővízen keresztül jótékony hatással van a növények biológiai fejlődésére, így az eszköz például - igazoltan - biogazdaságokban is használható. Használat esetén a teljes terület a gazda által korábban megszokott módon hasznosítható, annyi kivétellel, hogy például az egyik parcellára bekötik a Water2Farm berendezést. A kezeléseket nem csak szemmel, de különböző hiteles laborvizsgálati módszerekkel is ellenőrzik, de a növényegészségügyi és termésmennyiségbeli különbségek már szemrevételezéskor is látványos eredményeket mutatnak. A technológiát sárgadinnyénél, paprikánál, kukoricánál, kínai kelnél is használták már idehaza, de a fejlesztők javaslata alapján a növénytermesztés teljes spektrumában használható.

A kísérleti eredmények bizonyítják, hogy a berendezés növeli az öntözött területek hozamát, növeli a növények beltartalmi értékeit, ezáltal eltarthatóságát. A hulladék, vagyis a sérült, beteg termények és növények aránya jelentősen csökken mind a termelés, mind a szállítmányozás során. A kezelt víz javítja a növények stressztűrő képességét, ezáltal önállóan is jobban ellenáll bizonyos kártételeknek. A kezelés elősegíti a vízben oldott állapotban levő tápanyagok felvételét, ezáltal lehetőséget ad a termelés során használt, a környezetet terhelő adalékanyagok és vegyszerek, így a műtrágyák és növényvédő szerek csökkentésére vagy elhagyására. Jelentősen visszaszorítja az öntözőberendezésekben lezajló vízkőképződést. Ráadásul az energiatakarékos üzemmód az öntözőművek fogyasztását is érezhetően csökkenti.

2016-ban az elsők között zajlott a sárgadinnyénél a kísérlet Roszik Tamás kertészetében, Dunavecsén, ahol négy, egyenként 500 méter hosszú dinnyesorra szerelték be a berendezést. A termelő elmondása szerint a növény fejlődése közben már látszottak a részeredmények. A növény fejlettebb volt, több virág volt rajta. Később, a szüret során beigazolódott, hogy a kezelt vízzel öntözött területen a leszüretelt sárgadinnye mennyisége átlagosan 20-30%-al meghaladta a kezeletlen területekét. A sérült, eldobott dinnyék aránya pedig fele annyi sem volt.

A szüret mellett laborteszteket is végeztek. Ezek kimutatták, hogy a kezelt vízzel öntözött földeken nőtt dinnyék cukorfoka jellemzően 20%-al magasabb volt, ami a dinnyék esetében az egyik legjobb minőségi paraméter. A tárolási kísérlet során (6 nap, normál körülmények között, hűtés nélkül) pedig a kezeletlen vizes dinnyék rothadási, puhulási nyomai mellett a kezelt vizes gyümölcsök kemény héjúak, épek és egészségesek, beltartalmi értékromlás nélkül maradtak. A termelő kérésére akkor a berendezést, a jobb illeszthetőség érdekében,egyedi módon fejlesztették, amelyet azóta is használ.

Tudományosan bizonyítva a vízkezelés sárgadinnyében elért eredményeit, 2018-ban a növények funkcionális jellegét később Dr. Lukács Balázs András, az MTA főmunkatársa, biológus, növényökológus is vizsgálta. Az általa végzett vizsgálat során a Water2Farm mágneses vízkezelő berendezésnek a sárgadinnye funkcionális jellegei közül a fotoszintetikus aktivitásra, a növekedési rátára, a levelek ellenálló-képességére, a terméshozamra és a termés beltartalmi értékeire kifejtett hatását vizsgálta.

A vizsgálat során egy tényező, a víz típusának (kezelt, kezeletlen) hatását vizsgálták a sárgadinnye-levél jellegeire és a termésre. A vizsgálat eredménye szerint a kezelt vízzel öntözött egyedek nagyobb levélfelülettel rendelkeznek, mint a hagyományos vízzel öntözött egyedek (kontroll). A nagyobb levélfelület nagyobb fotoszintetikus felületet is jelent, ami a növény számára előnyös, hiszen a nagyobb felületen történő fotoszintézis hatékonyabb anyagcserét biztosít. Ez jelentősen segíti a növény növekedését. A hatékonyabb anyagcserét a kezelt növények levelének szignifikánsan magasabb nedves és száraz tömege is jelzi, ami több felvett vizet és beépített tápanyagot jelent. Részben a hatékonyabb anyagcsere következménye volt az is, hogy a kezelt vízzel öntözött sárgadinnyék gyümölcsében a vízben oldható szárazanyag tartalom és a cukortartalom is magasabb volt.

A vizsgálati időtartam alatt a kezelt soron jelentősen nagyobb terméshozamot regisztráltak, mint a kontrollterületen, aminek már a közvetlen gazdasági haszna is mérhető. Figyelembe véve az eredményeket és az eszköz beruházási költségét a berendezés költségei már az első évben megtérülhetnek, ezért a jövőben szeretnénk a további növényeknél végzett kísérleti eredményekről is beszámolni, hogy a gazdák a lehető legtöbb információ birtokában hozhassák meg a megfelelő döntéseket.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?