2020. szeptember 21. hétfő Máté, Mirella

Hírek - Növény

Ez most jó hír! - Olcsóbb lehet az idei vetőmag

Meghirdette a tavaszi kalászos növények tájékoztató jellegű vetőmagárait a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Tonnánként nettó 94 ezer forintos árat javasolnak a piaci szereplőknek. A szövetség szerint a tavaszi kalászosoknál az idén folytatódik az árcsökkenő trend.
 
 

A 94 000 forint plusz áfa tonnánkénti ár a tavaszi kalászosok (árpa, zab, búza) II. szaporulati fokú vetőmagjaira vonatkozik. Az ár a zsákos kiszerelésű, csávázott, fémzárolt, az eladó telephelyén gépkocsira rakott vetőmagokra értendő.

A kihirdetett ár a piaci folyamatokon alapul, de nem kötött, illetve nem ajánlott ár - közölte Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója. A konkrét szerződéses árat a szerződő felek maguk határozzák meg. 

A szövetség a szakmaközi szervezetekre vonatkozó törvény alapján hirdetheti meg a tájékoztató árat. Ennek mértékét a korábbi évek tapasztalatai, az előző évek átlagárai, a hatósági információk és a tagi adatgyűjtés eredményei határozzák meg. 

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy jelentős különbségek voltak a tavaszi kalászos értékesítési áraiban. Ezzel párhuzamosan a vetőmagárak is változtak: 2007-ben például 60 ezer forintot adtak egy tonnáért, míg 2013-ban több mint 110 ezret. Az elmúlt évben a zab kivételével csökkent az átlagár, és várhatóan ez a tendencia idén is folytatódik.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu