Ezek a gyógynövények a legkelendőbbek a hazai piacon

agrarszektor.hu
1,6 milliárd forint értékben exportálunk gyógynövényeket, alapvetően Németországba és Ausztriába - derül ki a NAIK AKI statisztikai jelentéséből. Fény derül arra is, hogy mely gyógynövényfajokat vásárolják fel a legnagyobb mennyiségben hazánkban, ezek közül melyek származnak gyűjtésből, és melyeket termelik mezőgazdasági üzemekben. Ön beszállna?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hazai eredetű beszerzést vizsgálva a vadontermő, virág-hasznosítású gyógynövények közül a bodza, a hárs és a kamilla volt a legnagyobb mennyiségben felvásárolt alapanyag 2018-ban. A leveles gyógynövények közül a csalánlevél, a füvek közül az aranyvessző, a kisvirágú füzike és a cickafark, míg a gyökér-hasznosítású gyógynövények közül a fekete nadálytő volt a leginkább vásárolt gyógynövény.

A legnagyobb mennyiségben átvett, hazai termesztésű, virág-hasznosítású gyógynövény a levendula volt 2018-ban, a leveles gyógynövények közül a citromfüvet, a mag-hasznosításúak közül pedig az édesköményt vásárolták leginkább a beérkezett adatok alapján. A legnagyobb mennyiségben termesztett (saját termelés) növény a füvek közül a lósóska és a vasfű volt a gyógynövény-felvásárlók adatai alapján.

A nyers és a drogformában beszerzett hazai gyógynövények mennyisége összességében meghaladta a 3500, illetve az 1400 tonnát 2018-ban. Az adatszolgáltatók által importált gyógynövények (drog) mennyisége 434 tonna, a belföldi tovább feldolgozásra értékesített drog állapotú gyógynövények mennyisége 587 tonna volt 2018-ban.

A felvásárlók a beszerzett alapanyagok egy részét további feldolgozásra értékesítik, legnagyobb mennyiségben (belföldre) eladott csoport a mag és termésfélék, valamint a fűfélék voltak - az előző évekhez hasonlóan - 2018-ban. A friss és szárított gyógynövényeket is magába foglaló külkereskedelmi termékcsoport exportértéke 1,61milliárd forint volt 2018-ban, 4 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva.

A gyógynövénykivitel 76 százaléka az Európai Unió országaiba került. Magyarország legfontosabb exportpartnerei Németország és Ausztria, Európán kívül pedig Ausztrália.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?