Ezek a kórokozók óriási pusztítást végezhetnek a földeken: még nem késő védekezni

Ezek a kórokozók óriási pusztítást végezhetnek a földeken: még nem késő védekezni

agrarszektor.hu
Március első hete többszöri bőséges csapadékkal próbálta pótolni az előző két hónap csapadékhiányát. Többször esett, a nedvesség akadálytalanul szivárgott a talajba. A napi hőmérséklet ugyan visszaesett egy kissé, de nappal is 10 Celsius fok körül alakult, éjszaka pedig általában fagypont feletti hőfokokat mértünk, csak a derültebb éjszakákon fagyott néhány alkalommal. A növények a kedvező nedvességi viszonyokra, a melegebb nappalokra és a hosszabb megvilágításra szemmel látható fejlődéssel reagáltak, jelentette ki dr. Aponyi Lajos, növényvédelmi előrejelzésében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Látványosan erősödött az őszi búza és az árpa növekedése, lassan eltakarják a jól bebokrosodott növények a sorközöket, eltűnőben az őszi árpára oly jellemző téli kisárgulás. Az őszi búza egyöntetű üde zöld színe ezen a télen nem fakult meg a téli időjárás hatására, folyamatosan megtartották őszi színeiket. Aki bátran korán kiszórta az első fejtrágyát, az most jól járt, mert a növények azonnal hasznosíthatták a tápanyagot, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Jelenleg számottevő mennyiségű kórokozó vagy kártevő nem fertőzi az állományokat, de az idősebb leveleken azért megtalálhatóak az őszi fertőzés tünetei. Amíg száraz és meleg volt az időjárás, addig elsősorban a gabonalisztharmat aktivizálódása jelentett veszélyt a növényekre, most a több csapadék hatására előtérbe kerültek a levélfoltosság betegségek, mint például a barna és fahéjbarna levélfoltosság, az árpa pirenofórás és hálózatos levélfoltoság, vagy a szeptóriás és rinhospóriumos levélfoltosság. Mindegyik közös jellemzője, hogy az előző évi szármaradványokon, valamint az idős őszi leveleken telelnek át, és optimális nedvességi és hőmérsékleti viszonyok mellett indul meg a tavaszi fertőzés.

Az első védekezés eredményessége azon múlik, hogy mennyire sikerül az alsó levélrégióban tartani a kezdeti fertőzést. A jelenlegi nedvességi viszonyok, amennyiben 15 Celsius foknál melegebb nappali hőmérséklettel párosulnak, elegendőek a fertőzési hullám megindulásához. A veszélyességi küszöbérték a 10%-os fertőzési szint elérésekor alakul ki, ekkor már indokolt lehet az első védekezés, mert csak így előzhető meg, hogy a fiatal levelek és szárba indulás után a felső levélemeletek ne fertőződjenek meg.

Az őszi káposztarepce fejlődésének is jót tett a napokban lehullott csapadék. A növények rajtra készen várják a szárba indulás kezdetét. Ehhez minden feltéte (fejtrágya, csapadék, nappali hőmérséklet) adott. Most van itt az ideje a tavaszi fungicides és regulátoros kezelésnek, mely kellő védettséget ad a repce egyik legfontosabb betegsége, a fómás levél- és szárfoltosság ellen, másrészről pedig megakadályozza a szár túlzott növekedését, így meggátolja a növényállomány megdőlését és elősegíti a növények minél nagyobb mértékű elágazódását.

A növények szemmel láthatóan jól teleltek, hiszen a nagy hideg ezen a télen elmaradt, emiatt a tavaszi fejlődés intenzív szakasza hamarosan elkezdődik. Most kell nagyon odafigyelni, mert a repce ilyenkor igényli tápanyag-szükségletének döntő hányadát. Akkor várható töretlen fejlődés, ha emellett mindent megteszünk a kora tavaszi kártevők és betegségek leküzdéséért is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13