2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Hírek - Növény

Ezek a legbiztosabb módszerek: így őrzik meg a talajnedvességet a profik

A szárazföldi növények, haszonnövények „vízforrása” a talajnedvesség, ezért annak megőrzése, valamint a vizek megtartása az egyik legfontosabb feladat. A vízmegőrzés érdekében a vizeket tájba kell vezetni, a mélyfekvésű területeken ott kell tartani és a tájhasználatot termőhely-specifikusan kell fejleszteni, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
 
 

A talaj a legnagyobb víztartó közeg, ezért a megfelelő talajgazdálkodás és talajszerkezet kialakítás a gazdálkodó jól felfogott érdeke, mivel jelentős mértékben hat a költségekre, terméseredményekre, és a szélsőséges időjárásból eredő stresszhelyzetek reagálására. A hazai talajok jó minőségű, termékeny mezőségi talajok, azonban a túlműveléssel tömörödnek, szerkezetük leromlik, ezzel a vízáteresztő- valamint vízmegőrző képessége nagymértékben lecsökken, olvasható a NAK oldalán.

A nedvesség megőrzéséért sokat lehet tenni talajtakarással, szintvonalas műveléssel, lazítással és egyéb agrotechnikai megoldásokkal. A szántóföldi növénytermesztésben nem csak hozamtöbbleti, hanem hozambiztonsági kérdés is a megfelelő vízpótlás biztosítása, a homogén növényállomány létrehozása és fenntartása. Ennek egyik alapvető feltétele a megfelelő szántóföldi körülmények kialakítása, ami magába foglalja termőterületi felszíni vízkezelést. A termőterületen a felszíni vízrendezési szolgáltatás lehetővé teszi a vápák kialakítását, amelyek – a teljes mértékű átjárhatóság miatt – termelésbe vonhatóak, ott tápanyag-gazdálkodás folyik, így a talaj termőképessége fokozható és ott talajképző/humuszosodási folyamatok mennek végbe.

A vízmegőrzés érdekében a vizeket tájba kell vezetni, a mélyfekévű területeken ott kell tartani és a tájhasználatot termőhely-specifikusan kell fejleszteni. A víz tájban tartása elengedhetetlen feladat, amely nem csak a termőhely vízigényét képes biztosítani, hanem nagymértékben járul a talaj, a levegő és a térség klímakondícionálásához. A fenntarthatóság nem egy környezetvédelmi fogalom, hanem a természetes és a mesterséges infrastruktúra harmonikus együttműködését jelenti, amellyel csökkenthető a mezőgazdaság sérülékenysége.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu