Ezek a legjobb kukoricáink!

agrarszektor.hu
A termelőnek nincs könnyű dolguk a megfelelő hibrid kiválasztásakor. Most néhány tippel segítünk. Neves vetőmag-előállítók mutatják be két kiváló, eltérő érésidejű hibridjüket

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Előző cikkünkben (Miért pont ez a kukorica kell nekem?) már felsoroltunk egy sor hibridválasztási szempontot, különösen a FAO-számokat érintő trendekre tértünk ki. Alábbiakban két érésidőre ajánlunk egy-egy kiválóságot a nemesítőházak palettájáról.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2018-as agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2018 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

EZ IS ÉRDEKELHET
A Lajtamagnál leginkább az extenzívebb körülmények között is jól teljesítő hibridek állnak a nemesítés középpontjában. Ezek szárazságtűrő képessége kiváló, és gyengébb területeken, kisebb ráfordítással sem okoznak csalódást a termelőnek - magyaráz Réder Richárd. A cég kedvelt hibridje a FAO 360 éréscsoportból a Dobroto. Magas termetű, de jó szárszilárdságú fajta, amelyik a fuzárfuzáriumnak és a helmintospóriumnak jól ellenáll. Kiváló a vízleadása, magas a terméspotenciálja.

A Milano egy későbbi érésű hibrid, FAO-száma 410. A középkései éréscsoportnak megfelelően magas a terméspotenciálja. Magas növekedésű, zöld száron érő hibrid, silónak is alkalmas. Szára nagyon jól ellenáll a fuzáriumos fertőzésnek, levelei pedig a helmintospóriumnak.

A Marton Genetics portfoliójában a korai hibridekek közül kiemelkedik a FAO 300-as Margitta. A standardokhoz hasonló virágzási ideje mellett a betakarításkori szemnedvessége igen alacsony, és gyors vízleadó. Virágzása korán megkezdődik, így az aszályos hőségnapokat megelőzve történik a termékenyülés. A rövid tenyészidejéhez, kiemelkedő terméseredmény párosul.

A FAO 400-as csoportban a termésbiztonság és kiszámíthatóság élvonalbeli képviselője a cégnél a Koregraf. "Portfóliónk egyik legmegbízhatóbb tagja" - jegyzi meg dr. Balla Zoltán termékfejlesztő mérnök. Termése minden évben az élvonalban helyezkedik el, mindezek mellett kiváló betegségtoleranciával rendelkezik. Termesztése az ország egész területére ajánlható.

 
Az RWA Magyarország Kft. a 380-as FAO-számú Benzemot ajánlja, amelyik termőképességben a 450-es hibridekkel is felveszi a versenyt. Vízleadása ellenben jobb azokénál. Normál körülmények között 14%-os víztartalomra számolva gond nélkül hozza a 7-10 tonnás átlagtermést. Intenzív viszonyok között pedig a 13 tonna feletti eredmény is elvárható tőle, amelyre 2017-ben Hajdú-Bihar megyében volt példa. Kiváló a stressztűrése, így a szárazabb területeken is megállja a helyét. Figyelemre méltóan jó a fuzáriummal szembeni ellenálló képessége.

A 440-es éréscsoportból az Initiora hívja fel a figyelmet Szemerits Balázs vetőmag-technikus, amely a déli országrészben emelkedett ki terméspotenciáljával a kísérletbe állított hibridek közül. Pozitív tulajdonságai között szerepel a rendkívüli homogenitása, középmagas termete. Kitűnő a szárszilárdsága, így dőlésre nem hajlamos. Szárfuzáriummal és golyvásüszöggel szemben nagyon jó toleranciával rendelkezik. Bár hosszú tenyészidejű, jó a vízleadása. Elsősorban középkötött talajokra ajánlott. Szemeskukoricaként és silózásra is hasznosítható.

 

Az időjárási szélsőségek, továbbá talajaink tápanyag-szolgáltató képességének és általános kultúrállapotának megváltozása sokszor nem teszi lehetővé, hogy a növények genetikai potenciáljukat megközelítő termést neveljenek. Ezekre a kihívásokra válaszol a Saaten-Union 2018. évi tavaszi kukoricavetőmag-kínálatában megjelenő két új hibrid - hívja fel a figyelmet Blum Zoltán a nemesítőház hazai ügyvezetője. Közülük az egyik a Magyar Kukorica Klub Top 20 hazai kísérleti helyszínek legnagyobb termőképességű korai hibridje, a kiváló alkalmazkodóképességű Replik (FAO 380). A másik az intenzív területek és technológiák újdonsága, az őszi elővetemények előtt biztonsággal betakarítható Judoka (FAO 340).

A RAGT-nél is az aszályosabb körülményeket jól tűrő hibridek mellett tették le a voksukat. Egy igazán jó fajta rosszabb adottságok között is átlag felett teljesít - vallja Benkő András fejlesztési vezető. A legnagyobb terméspotenciálú, kései hibridek közül a FAO 480-490 érésidejű Mexinit ajánlja. A fajta a tavalyi száraz évben országos lefedettségben is stabilan tudott 10 t/ha fölött teremni, 2016-ban pedig képes volt 16 t/ha feletti terméseket produkálni (14% nedvességre korrigálva). Erőteljes kezdeti fejlődés, aszálytűrés, fuzárium-ellenállóság és gyors vízleadás jellemzi.

 

A 390-s FAO-számú Phileaxx minden évjáratban az egész ország területén biztonságosan termeszthető. Fő előnye, hogy a szárazabb periódusokat és a gyengébb termőhelyeket is jól tolerálja, intenzív körülmények között azonban rekordokra képes. Kimagasló stressztűréssel és termésbiztonsággal rendelkező fajta.

Az Euralis több mint 10 éve külön nemesítési programot indított el stressz- és aszálytűrő kukoricák előállítására - tájékoztat Balogh László product manager. A FAO 360-380 érésidejű ES Sensor hibridnek kiemelkedő a szárazságtűrő képessége, és ebből következően az évjárati stabilitása is. Gyökérzete erős és mélyre hatoló, ennek köszönhetően képes jobban átvészelni az aszályos időszakot. Félintenzív TC hibrid, kimagasló alkalmazkodó képességgel jó termőképességgel. Évjárattól függetlenül bízni lehet benne.

Az ES Faraday (FAO 330-350) éréscsoportjában kiemelkedő termésre képes korai hibrid. Kiemelkedő alkalmazkodóképesség jellemzi, mivel stressztűrése nagyon jó. Generatív, alacsony növény, nagyon jó kezdeti fejlődéssel. Szára erős, megdőlésre nem hajlamos. Képességeit és stabilitását jól mutatja, hogy az elmúlt évben a Nébih már próbastandardként állította be a regisztrációs kísérleteibe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?