Ezek a legfontosabb júliusi teendők a kertben: itt a 13 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb júliusi teendők a kertben: itt a 13 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
A nyári időszak leginkább a pihenésről szó, de nem a kertekben, ilyenkor ugyanis számos munka vár a kerttulajdonosokra. Ez persze nem jelenti azt, hogy egész nap a növényeink között kell térdepelni, de vannak olyan feladatok, amiket mindenképpen el kell végeznünk. A rendkívüli kánikula a növényeinket is megviseli, és egyelőre nyoma sincs a megmentő esőzéseknek. Az alábbi cikkből kiderül, hogy mik is a legfontosabb júliusi teendők.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az óriási hőséggel telt napok könnyen kárt okozhatnak a kertjeinkben, ha nem gondoskodunk a benne élő virágokról, fákról, cserjékről, zöldségekről és gyümölcsökről - írja a HelloVidék. Persze, nem a locsolás az egyetlen feladat, amit el kell végeznünk, hiszen a szárazság mellett számolnunk kell a gyomokkal, kártevőkkel, viharokkal, napfénnyel és egyéb tényezőkkel. Ám ez még mindig nem minden, hiszen ideje megragadni az ásókat is, ugyanis eljött a vetés ideje is. 

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Aszályos időjárás, több locsolás

A július a legmelegebb hónapunk, ilyenkor kevesebb csapadék hullik, így fokozottan oda kell figyelni az öntözésre. A legjobb megoldás, ha a korai órákban locsolunk, hiszen így napközben van ideje párologni a földnek. A kert mintegy 2,5 cm esőt vagy vizet igényel ilyenkor minden héten. A kora reggel a legjobb időszak a locsoláshoz. Az esti öntözés azért nem a legmegfelelőbb, mert az egész éjszakára nedvesen maradt levelek hajlamosabbak a gombabetegségekre. Fontos, hogy a talaj nedvességtartalmát ellenőrizzük, vannak olyan növények, melyeknek akár napi két locsolás is szükséges az emelkedő hőmérséklet miatt. Jó tipp, hogy talajtakarással, mulcsozással jól lehet csökkenteni a vízveszteséget, nedvesen tartva a földet, és a talaj hőmérsékletét is akár 10 Celsius fokkal redukálhatjuk, ami által javíthatjuk a termést.

2. Védekezzünk az erős napfény ellen

A legtöbb cserepes virágnak hetente egyszer ilyenkor szüksége van locsolásra - vannak olyan példányok is, amelyeket akár kétszer is öntözhetünk egy héten. Amire érdemes odafigyelni, hogy locsoláskor ne közvetlenül a növényre öntsük a vizet, hanem a cserepe alá helyezett tálkába. Innen felszívja a számára elegendő vizet, amit viszont már nem tud elraktározni, azt öntsük ki alóla. Ha sokáig áll vízbe egy növény, könnyebben rohadásnak indul, ráadásul a gyökereitől. Mivel ilyenkor nagyon erős lehet a napsugárzás, ügyeljünk arra, hogy az ablakban vagy kint a teraszon, erkélyen tartott növények ne érintkezzenek közvetlenül a déli órákban a napfénnyel. Legyenek félárnyékban.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Gyomirtás

A gyomok elleni védekezés ilyenkor is létfontosságú, ha többet locsolunk, akkor bizony a gazok is jobban erőre kaphatnak. Ha tehetjük, alkalmazzunk mechanikai gyomlálást, és ne felejtsünk el gereblyézni sem. Ha nagy területünk van, amit befüvesítettünk, ügyeljünk arra, hogy rendszeresen nyírjuk a pázsitot, aminek a locsolását szintén reggel végezzük, hogy nehogy kiégjen foltokban a szép, zöld gyepszőnyeg.

4. Ezeket vethetjük is

Az őszi saláta, retek, sárgarépa, cékla, fehérrépa, kelkáposzta és spenót betakarításához vessük el a magokat július végén, augusztus elején. Ültessük folyamatosan az olyan növényeket, mint bab vagy csemegekukorica, hogy folyamatosan szüretelhessünk, amíg le nem esik az első hó. Egy kis kert is nagy mennyiségű zöldséget termelhet, ha egész nyáron ültetünk bele. A következő növényeket bátran elvethetjük, ha augusztusban szeretnénk még szüretelni: csemegekukorica, bab, retek, cékla, fehérrépa, sárgarépa, őszi saláta, kelkáposzta és spenót. Érdemes arra gondolni, hogy egy kis területű kert is képes szép mennyiségű termést hozni, csak oda kell figyelni a benne lévő növények gondozására. 

EZ IS ÉRDEKELHET

5. A paradicsom és a kacsozás

A termésnövelés érdekében a kacsozást elsősorban a folyton növő paradicsomoknál érdemes elvégezni. Ez azért fontos, mert a segítségével nagyobb termést érhetünk el, ugyanis a paradicsombokor nem burjánzik el olyan könnyedén, alakíthatjuk a növény formáját.

6. Gondoskodjunk a tápanyag-utánpótlásról is

Kiskertünkben természetes trágyázási megoldás lehet, ha csalánt áztatunk vízbe, majd egy hét elteltével ezzel öntözzük a növényt. De ha nincs időnk bajlódni ezzel a praktikával, akkor már többféle, hasonló technológiával készített tápoldat is beszerezhető az áruházakban, boltokban. Ezek a növényi kivonatok is csodákat tudnak művelni.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Szüreteljünk!

Bár sokaknak a szüretről az ősz jut eszébe, pedig nyáron is teljesen aktuális tevékenység, gondoljunk csak a nyári klasszikus gyümölcsökre. A lehullott gyümölcsöket a fák és bokrok alól fel kell szedni, ha nem tesszük meg, a növényünk könnyebben megbetegszik. Ha nem tudjuk hová tenni a lehullott, megnyomódott gyümölcsöket, akkor érdemes egy kapával beleforgatni a földbe őket. A szüretelés mellett a metszés egyaránt fontos, még most érdemes levágni az elszáradt ágakat, leveleket. Amit tartsunk szem előtt, hogy a legmagasabban növő virágot soha ne metsszük le, mivel, ha megtesszük, akkor a növény nem fog tovább felfelé nőni, sokkal bokrosabb lesz, a terméshozam visszaesik. Távolítsuk el a növény tövénél keletkező úgynevezett fattyúhajtásokat és a hónaljhajtásokat. Fontos, hogy még akkor szabaduljunk meg ezektől, amikor kicsik, később ugyanis sérülhet az egész növény.

8. Zöldmetszés

A csonthéjas gyümölcsöknél (cseresznye, meggy, korai szilva és kajszi) a szüret végeztével, úgy július végéig, a téli metszéshez hasonló volumenű beavatkozás a zöldmetszés. A periferiális részek ritkításával gondoskodhatunk a fák belsejének kedvezőbb fényviszonyairól, mely egyben növeli a korona belsejének generatív aktivitását, azaz a termőrészek vitalitását is. Az őszibarack esetében a tervezett szüret előtt 3 héttel szabadítsuk ki a fejlődő gyümölcsöket az árnyékból a jobb gyümölcsszíneződés érdekében, valamint július végén célszerű a katlan korona belsejéből a sűrűsítő, befelé növő hajtásokat eltávolítani.

EZ IS ÉRDEKELHET

9. Ne feledjük a sövényeket se

Minden szempár odatapad egy szépen megnyírt bokorra vagy sövényre, de persze nem a látvány az egyetlen, amiért érdemes őket ápolni, hiszen az egészségük épp annyira fontos, mint a kinézetük. Ha nincs aszály és kánikula, akkor épp időben vagyunk a tűlevelű és örökzöld sövények metszésének, amelynek során a növények tetején és két oldalán fejlődött hajtásokat kurtítsuk meg, alakítsuk a kívánt formára őket.

10. Ha megjelennek a meztelencsigák

A kertek talán egyik legnagyobb ellenségei a meztelencsigák, amelyek nagyon rövid idő alatt óriási károkat tudnak okozni a veteményesben. Ahány kertész, annyi szokás, így szinte mindenki más védekezési módszerre esküszik a csigák ellen, ezért összegyűjtöttük a legnépszerűbb és talán legsikeresebb házi praktikákat, amelyekkel távol tarthatjuk a nem kívánatos csúszómászókat a kertünktől. A sörcsapda talán az egyik leggyakrabban használt módszer: edénybe öntünk egy kis sört, amelyet kicsit beásunk a földbe, és a csigák vonulási útjába rakjuk. Ez odacsalogatja őket, belemásznak, és elpusztulnak. 

Néhány kertész úgy véli, ugyanez a módszer cukros élesztővel is tökéletesen működik. Mások szerint, ha vasport szórunk a csigák vonulási útjára, és abból a nedvesség miatt rozsda lesz, akkor a csigák szintén elkerülik majd növényeinket. Meglepő, de van olyan kertész akinél a zabkorpa vált be, ha ugyanis azt megeszik a csigák, akkor megdagad bennük, amelyek így végül kiszáradnak, és elpusztulnak. Sokan a tojáshéj mellett teszik le a voksukat, érdemes ugyanis összeaprított tojáshéjat szórni a csigák vonulás útjára, illetve a növények köré, ez ugyanis megsebzi az állatokat, amelyek így távol maradnak majd a veteményesünktől. A legfárasztóbb, viszont talán az egyik leghatékonyabb módszer az, ha kézzel szedjük össze a csigákat a hajnali vagy az éjszakai órákban.

EZ IS ÉRDEKELHET

11. A tetvek ellen is védekezni kell

Ahogy elkezd felmelegedni az idő és beindul a növények fejlődése, termésnövesztése, egyre több rovarkártevő jelenik meg a kertekben. Talán az egyik legveszélyesebbek a levéltetvek, amelyek óriási pusztítást képesek végezni a növényeken, és ha nem cselekszünk időben, komoly terméskieséssel számolhatunk. Érdemes a megelőzéssel kezdeni, ahelyett, hogy akkor kapunk észbe, mikor már megjelentek, ráadásul nem is szükséges permetszerekhez nyúlnunk ahhoz, hogy távol tartsuk őket. Számos olyan növény létezik, amely kvázi levéltetű irtóként funkcionál, így, ha elültetjük őket a kertben, garantáltan nem lesz többé gondunk a levéltetvekkel. Használhatunk ellenük fokhagymát, vöröshagymát, rozst, metélőhagymát és sok minden mást. A levéltetvek elleni védekezésről korábban itt írtunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

12. Parlagfű!!

A jogszabály szerint a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, már nemcsak július 1-jétől, hanem az egész vegetációs időszak alatt fenntartva ezt az állapotot. A parlagfű szezonja már a nyakunkon, érdemes tehát most különösen figyelni, hogy időben eltávolítsuk a gyomot, különben beindul a virágzás, és az irritáló pollenek miatt egy jelentős bírságot is bezsebelhetünk.

+1 Vonzzuk be a rovarevő madarakat a kertbe

Próbáljuk vonzani a rovarevő madarakat a kertbe, erre a legegyszerűbb, ha friss vizet teszünk ki a számukra. Ennek a hasznosságát fölösleges külön ecsetelni, a madarak jóízűen elfogyasztják a számunkra bosszantó kártevőket.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?